Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

ΝΔ: Στήριξη Ομπάμα, αλλά τα αδιέξοδα παραμένουν

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρουσίας του Μπαράκ Ομπάμα και των μηνυμάτων του από την Αθήνα, αλλά παράλληλα επιμένοντας ότι αυτή δεν πρέπει να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η ΝΔ ετοιμάζεται να ανεβάσει εκ νεόυ τους τόνους μετά την αναχώρηση του Προέδρου των ΗΠΑ για το Βερολίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου να συνομιλήσει τόσο με τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία και την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Τόνισε δε την προσήλωσή του στην ανάγκη μεταρρυθμιστικής μεταμόρφωσης της χώρας προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων από τις ΗΠΑ, που παραδοσιακά αποτελούν σύμμαχο της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο στρατόπεδο της ΝΔ αναγνωρίζουν τη σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, χωρίς να παραγνωρίζουν ωστόσο πως τελεί υπό αποχώρηση, δεδομένου ότι ο διάδοχός του έχει ήδη εκλεγεί από τον αμερικανικό λαό. Έτσι, στην Πειραιώς τόνιζαν αιχμηρά πως «εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την Αμερική», επιχειρώντας να θέσουν σε αντιπαραβολή τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή που είχε στο πρόσφατο παρελθόν ο κινηματικός ΣΥΡΙΖΑ έναντι των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση του Μοσχάτου τονίζεται παράλληλα πως «για τη Νέα Δημοκρατία οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής».

Την ίδια ώρα πάντως το ζήτημα του χρέους και η επιμονή του Μπαράκ Ομπάμα στην ανάγκη ελάφρυνσής του έχει προκαλέσει αμηχανία σε σημαντικό τμήμα της ΝΔ, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της άποψης πως το χρέος δεν αποτελεί το μείζον ζήτημα της ελληνικής υπόθεσης, επικεντρωνόμενο στην προσήλωση στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα.

Ωστόσο, πέραν της σαφούς θετικής επίπτωσης – σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο – της επίσκεψης Ομπάμα, στο γαλάζιο επιτελείο συνεχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι για το ζήτημα του χρέους και της αξιολόγησης, δεδομένου ότι στην πορεία της κυβέρνησης και της χώρας, όπως τονίζουν, ορθώνονται δυσκολίες, οιι οποίες είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να υπερκεραστούν.


Πηγή