Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

ΝΔ: Το Βατερλό και η παγίδευση της χώρας σε χρόνια λιτότητα

Επιχείρηση… προσγείωσης στην σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup και των αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί από τη Μεταμόρφωση υποδέχθηκε θετικά τις εξελίξεις για το χρέος, το απόγευμα το Μοσχάτο με εκτενέστατο σημείωμά του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πραγματικό Βατερλό».

Στην Πειραιώς επικεντρώνονται σε δύο βασικά σημεία προς επίρρωση των λεγομένων τους. Αφενός στο ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα οδηγήσουν σε μείωση σε βάθος… 40ετίας και αφετέρου στα ανταλλάγματα που θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση για την «επιτυχία» της, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση «μας εγκλωβίζει σε ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο». Πίσω από αυτή δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ακόμα και προσπάθεια ναρκοθέτησης του δρόμου της ΝΔ προς την κυβερνησιμότητα, πέρα από την προσπάθεια του Μαξίμου να κρατήσει τις καρέκλες και να μετακυλήσει σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης τα δύσκολα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν με τον νέο «κόφτη», όπως αυτός αναφέρεται στο κείμενο απόφασης του Eurogroup.

Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι όλα ακόμα είναι στον αέρα, αφού παρά τις δεσμεύσεις Τσίπρα για κλείσιμο το Νοέμβριο, η αξιολόγηση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, από την Πειραιώς εγκαλούν την κυβέρνηση για… διαιώνιση του κόφτη και της λιτότητας, αφού «πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Και όχι μόνο αυτό. Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητος για ακόμη 3-10 χρόνια μετά το 2018! Που για να επιτευχθεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα “διαρθρωτικά” μέτρα και να μονιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης», δηλαδή να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο».

Αντ’ αυτών των ατελέσφορων πολιτικών στη ΝΔ επιμένουν στην ανάγκη πολιτικών εξελίξεων και προτάσσουν την εναλλακτική πρόταση για μικρότερα πλεονάσματα συνοδευόμενα από ένα ριζικό πακέτο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας». «Πλέον, ο κ. Τσίπρας μόνο μια υπηρεσία έχει να προσφέρει στον ελληνικό λαό. Να παραιτηθεί. Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Ώστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει το μόνο σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση: τη Συμφωνία Αλήθειας. Που αλλάζει το μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Πηγή