Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Νικαράγουα: Ο αντιφρονών επίσκοπος Ρολάντο Άλβαρες επέστρεψε στη φυλακή

Ο Νικαραγουανός ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Ρολάντο Άλβαρες οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή χθες Τετάρτη, αφού οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και αντιπροσώπους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας για τους όρους της δυνητικής αποφυλάκισής του κατέρρευσαν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Confidencial.

Επικαλούμενος πηγές του στην εκκλησία και διπλωμάτες, ο ιστότοπος ανέφερε σε ρεπορτάζ του πως το βασικό εμπόδιο ήταν το εάν και κατά πόσον ο ιερωμένος θα επιτρεπόταν να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ άλλο αγκάθι στις συνομιλίες ήταν η ενδεχόμενη απελευθέρωση και άλλων κρατουμένων κληρικών.

Ο ιεράρχης, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, φυλακίστηκε πέρυσι και νωρίτερα φέτος του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 26 ετών για προδοσία, αφού αρνήθηκε να απελαθεί στις ΗΠΑ και να στερηθεί την υπηκοότητα, εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής αντιπολιτευόμενων, συμπεριλαμβανομένων μελών της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ορτέγα λέει πως ο διωγμός αντιπολιτευόμενων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιερωμένων και άλλων εγγράφεται στην προσπάθειά της να αποτρέψει αμερικανοκίνητη απόπειρα ανατροπής της.

Η διένεξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Νικαράγουας ανάγεται στο 2018, όταν είχε ζητηθεί από την ιεραρχία της να μεσολαβήσει για να τερματιστούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μετατράπηκαν σε εξέγερση με πάνω από 300 νεκρούς.


Πηγή