Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Νικητή τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Μια νέα δημοσκόπηση που καταγράφει την πρόθεση ψήφου των Γάλλων πολιτών ενόψει των προεδρικών εκλογών της Άνοιξης και διενεργήθηκε χθες καταδεικνύει ότι ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν σχεδόν ισοβαθμεί με την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, την ώρα που ο Μακρόν εμφανίζεται ως ο ξεκάθαρος νικητής στον δεύτερο γύρο.

Η δημοσκόπηση του Elabe, που είδε το φως της δημοσιότητας 1,5 μήνα πριν από τον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, δείχνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης που υπόσχεται στους Γάλλους τη ρήξη με την παραδοσιακή κεντροδεξιά, εξασφαλίζει το 25,5%, ενώ η Λεπέν το 26%.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες θα πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν δεν θα τα καταφέρει συγκεντρώνοντας ποσοστό 19%.

Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν θα γνωρίσει την ήττα στον τελικό γύρο με ποσοστό 40% έναντι 60% που θα εξασφάλιζε ο Μακρόν ή ακόμα κι ο Φιγιόν, αν προκρινόταν, βάσει της έρευνας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop Fiducial, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η Μαρίν Λεπέν θα συγκέντρωνε ποσοστό 26% (-0,5%) των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο Μακρόν θα εξασφάλιζε 25% (-0,5%) και ο Φιγιόν το 19%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κέρδιζε την Λεπέν στο β΄ γύρο με 61,5% έναντι 38,5%.


Πηγή