Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ντιμιτρόφ: «Παράλογες» για τα Σκόπια κάποιες θέσεις της Αθήνας

Τη δήλωση ότι ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό («absurd»), φέρεται να έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε κάποιες συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή».

Ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς, αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.

localStorage.clear();


Πηγή