Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Κλήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή του Κογκρέσου για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ που ερευνά την περσινή εξέγερση στο Καπιτώλιο κάλεσε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει.

Απευθυνόμενη στον Τραμπ, η κλήτευση αναφέρει: «Ήσασταν στο επίκεντρο της πρώτης και μοναδικής προσπάθειας οποιουδήποτε προέδρου των ΗΠΑ να ανατρέψει μια εκλογή. Γνωρίζατε ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική».

Ο Τραμπ κατέθεσε ενόρκως για υπόθεση που κατηγορείται για βιασμό

Ο Μπομπ Γούντγουορντ έβγαλε στη φόρα συνομιλίες του Τραμπ -Τι έλεγε για Κιμ, Πούτιν, Ερντογάν

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, εάν ο Τραμπ δεν συμμορφωθεί στην κλήτευσή του και αποφύγει να καταθέσει, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Η επίλεκτη επιτροπή εξετάζει τη βίαιη εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Ο Τραμπ παρότρυνε για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου», λέει η επιτροπή

Οι επτά Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα να αναγκάσουν τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο να καταθέσει για τον ρόλο του στην εξέγερση.

Οι βουλευτές λένε ότι ο Τραμπ παρότρυνε τους υποστηρικτές του να απορρίψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, καθοδηγώντας τους να εισβάλλουν στις αίθουσες του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Λένε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί του για νοθεία στην εκλογική διαδικασία και τα επιχειρήματα ότι οι εκλογές «κλάπηκαν» ήταν μια συγκεκριμένη προσπάθεια υποκίνησης πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν τον έχουν παραπέμψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει πιθανές ποινικές κατηγορίες.

Φυλάκιση τεσσάρων μηνών στον στενό συνεργάτη Τραμπ

Η κλήτευση εκδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρώην στρατηγός του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, έλαβε πρόστιμο 6.500 δολαρίων και καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για περιφρόνηση του Κογκρέσου, αφού είχε αρνηθεί να παράσχει είτε μαρτυρίες είτε έγγραφα στην επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου -κάτι που θεωρείται ευρέως αναμενόμενο- οι εργασίες της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου θα τερματιστούν και η επιτροπή θα διαλυθεί.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ -ο οποίος έχει επικρίνει την έρευνα ως τέχνασμα που έχει σχεδιαστεί για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων των ΗΠΑ από την «καταστροφή» της δημοκρατικής διακυβέρνησης- αναμένεται να αρνηθεί να καταθέσει και να προσπαθήσει για την ανάκληση της κλήτευσης.


Πηγή