Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Νυχτερινές παραβιάσεις από την Τουρκία: F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο

Συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, καθώς καταγράφηκαν δέκα νυκτερινές πτήσεις τουρκικών μαχητικών.

Συγκεκριμένα δύο ζεύγη τουρκικών F-16 και μία τετράδα τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών το βράδυ, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε δέκα παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε περιοχές του βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα, ένα τουρκικό UAV είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης -καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Το τουρκικό UAV αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Μπαράζ παραβιάσεων από την Τουρκία

Νωρίτερα, μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου καταγράφηκε την Πέμπτη (17/3) σε όλο το εύρος του Αιγαίου από 22 τουρκικά μαχητικά.

Τα δέκα από αυτά έφεραν όπλα, τα τρία ήταν τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ATR-72 και CN-235), ενώ παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν και με UAV.

Τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, ενώ σε επτά περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 47 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους (30 από τα 2 CN-235, 3 από τα 2 UAV, 1 από το ATR-72 και 13 από τα μαχητικά – τα 9 ζεύγη και την τετράδα των τουρκικών F-16).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.


Πηγή