Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ξανά στη φυλακή η Τσέλσι Μάνινγκ

Ξανά στη φυλακή η Τσέλσι Μάνινγκ

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε χθες Πέμπτη να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή η πρώην αναλύτρια του στρατού των ΗΠΑ για ασέβεια προς το δικαστήρια και παρακώλυση της δικαιοσύνης, διότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σώματος ενόρκων για τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο δικαστής Άντονι Τρένγκα διέταξε η Μάνινγκ να φυλακιστεί και στην περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί προς την κλήτευσή της να της επιβληθεί έπειτα από 30 ημέρες πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων ημερησίως. Το πρόστιμο υα αυξηθεί στα 1.000 δολάρια την ημέρα αν συνεχίζει να αρνείται να καταθέσει έπειτα από 60 ημέρες, δήλωσαν ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ένας εκπρόσωπος της υπεράσπισής της.

Η Μάνινγκ μετήχθη αμέσως σε φυλακή στην Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια.

Η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ εξέτισε ήδη επταετή κάθειρξη που της επέβαλε στρατοδικείο για «κατασκοπεία» διότι διαβίβασε το 2010 στον WikiLeaks πάνω από 750.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα, η αποκάλυψη των οποίων από τον ιστότοπο έφερε τις ΗΠΑ σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Μάνινγκ φυλακίστηκε εκ νέου την 8η Μαΐου, για ασέβεια προς το δικαστήριο, διότι αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων που συστήθηκε για να διενεργήσει έρευνα για τον Ασάνζ, καταγγέλλοντας μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από μυστικότητα και κάθε άλλο παρά δημοκρατική.

Σώματα ενόρκων συγκροτούνται συχνά στις ΗΠΑ για να διενεργούν έρευνες για σοβαρές ποινικές υποθέσεις με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τσέλσι Μάνινγκ αφέθηκε ελεύθερη για έναν λόγο τεχνικής φύσης: η θητεία του σώματος ενόρκων ολοκληρώθηκε. Όμως συστάθηκε νέο για να συνεχίσει την έρευνα και την κάλεσε να καταθέσει και πάλι.

Χθες, η Μάνινγκ αρνήθηκε εκ νέου να καταθέσει ενώπιόν του. «Δεν πρόκειται να αποκηρύξω τις αρχές μου, προτιμώ κυριολεκτικά να πεθάνω από πείνα παρά να αλλάξω στάση», είπε στον δικαστή Τρένγκα. Εκείνος αποκρίθηκε πως δεν υπάρχει τίποτε το «ατιμωτικό» στο να κάνει κάποιος το καθήκον του ως πολίτης.

Σε βάρος του Ασάνζ είναι γνωστό ότι έχει ασκηθεί δίωξη για συνωμοσία με την Μάνινγκ με σκοπό την απόκτηση του κωδικού υπολογιστή του υπουργείου Άμυνας που διέθετε πρόσβαση σε δίκτυο στο οποίο αποθηκεύονται απόρρητα αρχεία.

Η Μάνινγκ καταγγέλλει ότι η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ στις ΗΠΑ εντάσσεται στην εκστρατεία που, όπως λέει, έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των δημοσιογράφων.

Ο 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου προσέφυγε πριν από επτά χρόνια. Η Ουάσινγκτον ζητεί την έκδοσή του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή