Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Ξύπνησε» το ηφαίστειο στον Άγιο Βικέντιο

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο στον Άγιο Βικέντιο – Newsbeast

Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων έλαβαν την οδηγία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ένα ηφαίστειο, ανενεργό επί δεκαετίες, άρχισε να εκτοξεύει τέφρα.

Η κυβέρνηση σήμανε «πορτοκαλή συναγερμό» για το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να εκραγεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Συνέστησε στους κατοίκους που μένουν στις γύρω περιοχές να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους.

Αέρια, καπνός και τέφρα βγαίνουν από την κορυφή του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού Άγιος Βικέντιος, ανέφερε η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής.

Στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, που έχουν πληθυσμό λίγο πάνω από 100.000 κατοίκους, δεν έχει παρατηρηθεί ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 1979. Το 1902, όταν είχε εκραγεί και πάλι το Λα Σουφριέρ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Οι αρχές της Μαρτινίκας, που είναι υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, παρακολουθούν επίσης πολύ στενά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Πελέ, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί δονήσεις που ανησυχούν τους κατοίκους. Το όρος Πελέ παρουσιάζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα από τον Απρίλιο του 2019, για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίησή του την περίοδο 1929-32. Οι αρχές προειδοποιούν ότι μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους οι ταυτόχρονες ενεργοποιήσεις των ηφαιστείων Λα Σουφριέρ και Πελέ.


Πηγή