Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Οδοιπορικό σε Γέρακα-Παλλήνη: Για πέμπτη ημέρα εγκλωβισμένοι στα χιόνια [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη ημέρα από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και το χάος από την απουσία του κρατικού μηχανισμού και των τοπικών Αρχών παραμένει σε αρκετές περιοχές.

Οι γειτονιές της Παλλήνης, του Γέρακα και της Ανθούσας βρίσκονται ακόμη «θαμμένες» στο χιόνι και στον πάγο, μετρώντας ακόμη τις συνέπειες από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και ενώ νέα φαινόμενα βρίσκονται προ των πυλών.

Το iefimerida.gr έκανε οδοιπορικό σε Παλλήνη και Γέρακα, καταγράφοντας τα προβλήματα σε αρκετές γειτονιές της δημοτικής ενότητας, αλλά και τις οργισμένες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Οι κεντρικές αρτηρίες στον δήμο Παλλήνης έχουν μεν ανοίξει, ωστόσο σε πολλές γειτονιές οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, καθώς τα στενά δεν έχουν καθαριστεί, με συνέπεια το χιόνι να έχει μετατραπεί σε πάγο, παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για παγετό.

Οι δρόμοι πια έχουν μετατραπεί σε… παγοδρόμιο και η κατάσταση έχει γίνει πλέον επικίνδυνη για τους δημότες, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα -όπως μας εξηγούσαν- για να πάνε ακόμη και λίγα μέτρα μακριά από τις οικίες τους για να ψωνίσουν τα βασικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες καταστηματαρχών και κατοίκων που διαμένουν σε στενά κάθετα στην οδό Καζαντζάκη (η αρτηρία που ενώνει τη λεωφ. Μαραθώνος με τη λεωφ. Σπατών), μόλις μερικά μέτρα δηλαδή μακριά από έναν εκ των μεγαλύτερων οδικών κόμβων της Αττικής -τη λεωφόρο Μαραθώνος- ορισμένοι δρόμοι (οι πιο μεγάλοι) σε αυτές τις γειτονιές καθαρίστηκαν μόλις σήμερα από… οχήματα του Στρατού!

Πέραν τούτου, όμως, στην ίδια περιοχή (σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Γέρακα) έπειτα από πέντε ημέρες στο σκοτάδι, μόλις σήμερα ήρθε το ρεύμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πολλοί κάτοικοι από τις συγκεκριμένες γειτονιές ετοιμάζουν ομαδικές μηνύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οπως μας ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά κάτοικος επί της οδού Καζαντζάκη, έπειτα από πέντε ημέρες εκκλήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ, η βλάβη επιδιορθώθηκε μεν σήμερα, αλλά για να συμβεί αυτό ήρθε κλιμάκιο της υπηρεσίας από την… Πάτρα, χαρακτηριστικό των ελλείψεων.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων και το μπαλάκι των ευθυνών

Μέσα στις όλες δυσκολίες, ωστόσο, οι κάτοικοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει μία γροθιά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Ο ένας στον άλλον στέκονται αλληλέγγυοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυκατοικία με 8 διαμερίσματα, όπου σε ένα… τυχερό σπίτι δούλευε μία φάση ρεύματος και μία κουζίνα μαγείρευε για 8 οικογένειες.

Όπως μας εξήγησαν κάτοικοι σε Παλλήνη και Γέρακα, που είχαν μείνει για 4-5 ημέρες χωρίς ρεύμα (σε πολλές των περιπτώσεων από κλαδιά δέντρων που δεν είχαν κλαδευτεί και παρέσυραν καλώδια και κολώνες), το «μπαλάκι» των ευθυνών πετιόταν από τον δήμο στον ΔΕΔΔΗΕ και τούμπαλιν.

Οδός Ναυπάκτου, Γέρακας. Κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους -εν τη απουσία του δήμου φυσικά- και με φτυάρια καθάρισαν το δρόμο τους σε όλο του το μήκος προκειμένου να καταφέρουν να μετακινηθούν έστω για τα απαραίτητα, αφού επί πέντε μέρες παρέμεναν… ακινητοποιημένοι στα σπίτια τους.

Χαριτολογώντας, μάλιστα, κάτοικος στη συγκεκριμένη οδό μας είπε: «Θα πάω τέλος του μήνα στον δήμο, να πληρωθώ τα… μεροκάματα».

Το σκηνικό αυτό, φυσικά, παρατηρείται και σε πολλούς ακόμη δρόμους, με τους πολίτες να μην μπορούν να περιμένουν άλλο την παρέμβαση του δήμου και να κάνουν οι ίδιοι τους… δημοτικούς υπαλλήλους, ώστε να καταφέρουν να απεγκλωβιστούν.

Έρχεται νέα κακοκαιρία: Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

Μετά την απίστευτη -και συνεχιζόμενη- ταλαιπωρία λόγω του χιονιά, η νέα κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών έχει κάνει τους κατοίκους να φοβούνται για πλημμυρικά φαινόμενα.

Οπως μας τόνιζαν οι υπερσυσσωρευμένοι όγκοι χιονιού με την επικείμενη βροχή είναι πιθανό να δημιουργήσουν πλημμύρες, κάτι που τους έχει προκαλέσει ανησυχία και απόγνωση.

«Ακόμη δεν έχουμε προλάβει να αφήσουμε τα φτυάρια από τα χέρια και θα βγάλουμε τους… κουβάδες», μας δήλωσε με νόημα κάτοικος της περιοχής.


Πηγή