Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Οικονόμου για Τέμπη: Αυτονόητη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, έγιναν πολλά αλλά όχι όλα στους σιδηροδρόμους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το πόσο δύσκολο είναι να παρακολουθούνται τα τρένα εν κινήσει, είπε ότι είναι απολύτως εύλογες και δικαιολογημένες οι απορίες αυτές.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα δοθούν απαντήσεις με σαφήνεια, γιατί δεν απαντώνται μονολεκτικά χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.

Είπε ότι τα προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας αντιμετωπίστηκαν στο 70%, υπάρχουν συστήματά ασφαλείας που δεν θα άφηναν να εξελιχθεί σε τέτοια τραγωδία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί στο κομμάτι που έγινε το δυστύχημα. Είπε επίσης ότι θα επιταχυνθεί η προσπάθεια να γίνουν όσα πρέπει για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια»

Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη αυτή θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο με νηφαλιότητα» προσθέτοντας: «Η αλήθεια σώζει κυρίως τις δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί. Η επόμενη δεκαετία είπε ο πρωθυπουργός θα είναι δεκαετία μεγάλων έργων στους σιδηρόδρομους. Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα να τα συζητήσουμε».

«Έγιναν βήματα από την κυβέρνηση, αυτονόητη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης»

Αναφερόμενος σε πολιτικές ευθύνες είπε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και εκδηλώθηκε έμπρακτα, και έκανε λόγο για αδυναμίες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Προσέθεσε ότι «έγιναν βήματα απο την κυβέρνηση μας, για παράδειγμα από Τιθωρέα έως Δομοκό λειτουργεί το σύστημα αλλά όχι από τα Τέμπη έως τη Θεσσαλονίκη».

«Η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν σχετίζεται με τα Τέμπη»

Αναφερόμενος στην παραπομπή της χώρας μας από την ΕΕ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπήρξε μια παραπομπή που αφορούσε ενσωμάτωση μέρους της κοινοτικής οδηγίας, που όμως δεν σχετίζεται με το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη χθες, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο κέντρο ελέγχου συστήματος ηλεκτροδότησης και σήμανσης της γραμμής που υπάρχει σε λειτουργία από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα, καθώς και για την παρουσίαση της χάραξης του προαστιακού της Θεσσαλονίκης και την σύνδεση του με το μετρό της πόλης.

Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση μιλά για ανθρώπινο λάθος την ώρα που η επιτροπή διερεύνησης δεν έχει ακόμη συσταθεί, είπε ότι το λάθος ομολογήθηκε από τον ίδιο το σταθμάρχη και προσέθεσε:

«Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε παραπέρα. Να δούμε τι άλλα έπρεπε να ισχύουν ώστε να προφυλαχτούμε ακόμη και από ανθρώπινο λάθος. Δύσκολα θα αμφισβητηθεί ότι προήλθε το δυστύχημα από λάθος, αλλά το ζήτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει να μην φτάναμε στην τραγωδία».

«Δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, μπορεί κάποιοι να ανέβηκαν στο τρένο την τελευταία στιγμή»

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αγνοουμένων είπε ότι η τελευταία ενημέρωση από αυτούς που αναζητούν τους οικείους τους αναφέρει 56 αγνοουμένους, όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι σωροί. «Έχουμε 46 σωρούς μέχρι πριν λίγο. Δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, μπορεί κάποιοι να ανέβηκαν τελευταία στιγμή ή να μην είχαν ενημερώσει τους δικούς τους» είπε.

Σημείωσε ότι ο νέος υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει αυτές τις μέρες για το χρονοδιάγραμμα ερευνών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Ντογιάκο, ο γιος του οποίου είναι μετακλητός συνεργάτης του μέχρι χθες υπουργού Κ. Καραμανλή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου είναι μετακλητός από το 2019 και παραιτούμενος ο υπουργός παραιτείται και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Οικονόμου: Η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους σιδηροδρόμους, αλλά δυστυχώς όχι όλα

Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους σιδηροδρόμους αλλά «δυστυχώς όχι όλα» και τόνισε δεν είναι η ώρα τώρα γι’ αυτή τη συζήτηση, ερωτώμενος για την ημερομηνία εκλογών είπε ότι δεν θέλει να απαντήσει για εκλογές εν μέσω τριήμερου πένθους, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει για τα επεισόδια και τη στάση της αστυνομίας χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.


Πηγή