Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύει σε συκοφαντία και λάσπη -Μετά την απόρριψη της πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την απάντηση του Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την απόρριψη της πρότασής του για σύσταση ελεγκτικού οργάνου σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη συκοφαντία και στη λάσπη ενώ η κυβέρνηση επενδύει στην ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Οικονόμου σε δήλωσή του, απαντώντας στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα στα social media, ο οποίος είχε γράψει -μεταξύ άλλων- ότι «είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό…».

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ελέγχει τα κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Οικονόμου: Αντί για κυνήγι μαγισσών, θα ήταν καλύτερο να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αναλυτικό του σχέδιο

«Το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται εξαρχής από απόλυτη διαφάνεια, καθώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες και τη Βουλή», ανέφερε στη δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπροσώπος, Γιάννης Οικονομου, απαντώντας στη σχετική με το θέμα ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται σε απόλυτη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο διαθέτει πρόσθετες δικλείδες διαφάνειας και διασφαλίσεις, πλέον των ήδη εφαρμοζόμενων στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ τελικός ελεγκτής στη διαχείριση των πόρων παραμένει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από ευρωπαϊκής πλευράς, και το Ελεγκτικό Συνέδριο από πλευράς εθνικής νομοθεσίας».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Αντί λοιπόν για κυνήγι μαγισσών θα ήταν καλύτερο για την ελληνική κοινωνία να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αναλυτικό του σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη συκοφαντία και τη λάσπη, ενώ η Κυβέρνηση επενδύει στην ανάπτυξη».

Η ανάρτηση Τσίπρα για την απόρριψη της πρότασής του σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απάντηση του κ. Οικονόμου προήλθε από την ανάρτηση στο Twitter που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία σημείωνε ότι «στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«4 μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά. Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό…», έγραψε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Να γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει διαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης για να εισπράξουν οι κολλητοί του

Μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δεχτεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί θέλει να το μοιράσει στη ζούλα, χωρίς να λογοδοτεί.

Δηλαδή αυτό που κάνει δύο χρόνια τώρα ροκανίζοντας 7,5 δις σε απευθείας αναθέσεις, πάει να το κάνει και με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, που είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.

Θα είναι το μεγάλο του ρεσάλτο, για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστάει σε πολιτική υποστήριξη και προκαταβολικά ρουσφέτια».

Παράλληλα, όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση «η απορρόφηση των μέχρι σήμερα κονδυλίων δεν έχει πιάσει ούτε το μισό των στόχων που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση. Κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, το ζήτημα είναι ένα: η Ελλάδα δεν πρέπει να βυθιστεί ξανά σε κρίση για να εισπράττουν οι κολλητοί της οικογένειας Μητσοτάκη».

«Όχι» της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής στην πρόταση Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πριν από την ανάρτηση του κ. Τσίπρα, είχε προηγηθεί η απόρριψη από την Επιτροπή Κανονισμού στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ελέγχει τα κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Η λογική της απορριπτικής στάσης από τη Νέα Δημοκρατία βασίστηκε στο επιχείρημα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος δημιουργίας νέας επιτροπής, καθώς οι ήδη υπάρχουσες παρέχουν εκείνα τα εχέγγυα που είναι αναγκαία για την ενημέρωση και τον έλεγχο των πόρων των προγραμμάτων.

Όπως είναι λογικό, η απόρριψη της πρότασης προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για απροθυμία της κυβέρνησης να υπάρξουν εγγυήσεις για μια ασφαλή δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίηση των πόρων του ταμείου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στήριξε με επιφύλαξη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ΚΚΕ και Μέρα25 καταψήφισαν. Αντίθετα, θετικά τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση. Οι αλλαγές στον Κανονισμό εισέρχονται το πρωί της Τρίτης (26/7) στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.


Πηγή