Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι απαιτήσεις των δανειστών από την Αθήνα

Από το κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου όπου θα πρέπει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα μας χωρίζουν 57 ημέρες. Ακόμα όλα παραμένουν ανοιχτά ενώ το βασικότερο είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και των κρατών της ευρωζώνης για το εάν ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αυτόματος ή κάτι άλλο.

Στη συζήτηση που γίνεται για το χρέος η Ελλάδα έχει ρόλο παρατηρητή και έχει επικεντρωθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή.

Εκεί η συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη των μνημονίων θα ανοίξει για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το «ολιστικό» σχέδιο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται ρητά για «τήρηση των συμφωνηθέντων». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο αυτό, δεν θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου για να οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση αλλά ούτε θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο οι δανειστές έχουν υποχρεώσει την Αθήνα να προχωρήσει σε αναλυτική περιγραφή των δεσμεύσεων της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια .

Μεταξύ των δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο είναι:

  • Κανένα από τα μνημονιακά μέτρα που έχουν ψηφισθεί ακόμη και αυτά που δεν έχουν ενεργοποιηθεί όπως οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς στο δημόσιο και τα επιδόματα.
  • Τα προαπαιτούμενα που δεν θα ολοκληρωθούν εντός της τέταρτης αξιολόγησης θα πρέπει να παραδοθούν εντός των νέων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν. Η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει ότι μέχρι τις 24 Μάιου ή το αργότερο μέχρι το Eurogrοup της 21ης Ιουνίου (που ήταν ο αρχικός στόχος για μία συνολική συμφωνία) να παραδώσει τις 88 δράσεις από την τελευταία αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.
  •  Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα τηρηθεί «μέχρι κεραίας» και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνονται για την μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο αξίζει να σημειωθεί, παρά τα υπερπλεονάσματα αντί να μειώνεται αυξάνεται σε απόλυτο μέγεθος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος του 2017 στα 317,40 δισ. ευρώ από 315 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016.

Στη Σόφια, το θέμα του χρέους θα είναι κεντρικό στη σύνοδο της ευρωζώνης. Αποφάσεις δεν αναμένονται. Οι 19 θα ενημερωθούν για την προετοιμασία που έχει γίνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο Euroworking Group, ιδίως για τη γαλλική πρόταση που προβλέπει διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης. Θα ακουστούν παρατηρήσεις και μέχρι εκεί. Οι οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν στη σύνοδο της Σόφιας και προγραμματίζονται για αυτή της 21ης Ιουνίου. Σε ότι αφορά την 4η αξιολόγηση οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία της και τα προαπαιτούμενα που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα.

Πάντως χθες ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ζητώντας επιτάχυνση των προαπαιτούμενων.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο του άτυπου Eurogroup ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως στόχος όλων είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο, κάτι που αν και είναι εφικτό σκοντάφτει στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων.

«Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», δήλωσε ο αξιωματούχος και υπενθύμισε πως η τέταρτη αξιολόγηση συνδέεται με 88 προαπαιτούμενα, η εφαρμογή των οποίων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά.

localStorage.clear();


Πηγή