Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι «γύπες» που θα κυβερνήσουν αγκαλιά με τον Ντόναλντ Τραμπ

Αγκαλιά με τα γεράκια της Wall Street, με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και μετείχαν σε παγκόσμιους κολοσσούς, όπου επικρατεί η μυστικότητα, κανόνες ομερτά και μια αχαλίνωτη ροπή προς την κερδοσκοπία, θα κυβερνήσει την Αμερική ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ.

Τα προεκλογικά τελείωσαν… Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και ο Τραμπ ετοιμάζεται για τον Ιανουάριο, γνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Άλλωστε ακόμη και ο εκκεντρικός μεγιστάνας, με τις πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, με το δικό του ριάλιτι και με την αμάζευτη αθυροστομία του, ξέρει (και αν δεν ξέρει θα ενημερωθεί από τους ανθρώπους που τον πλησίασαν) για τους κανόνες του παιχνιδιού…

Και όπως φαίνεται ετοιμάζεται να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Διαφορετικά δεν μπορούν να εξηγηθούν τα πρόσωπα που είχε μαζί του στην προεκλογική περίοδο και φαίνεται ότι τα επιλέγει για το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για καθαρά «γεράκια». Παλαιότερα «γεράκια» αποκαλούνταν κυρίως οι στρατηγοί από την Αμερική, ωστόσο αυτή την εποχή η συγκεκριμένη λέξη απευθύνεται σε άλλους. Σε επενδυτές, χρηματιστές, τραπεζίτες και άλλους από το ίδιο σινάφι.

Μάλιστα όπως φαίνεται ο Ντόναλντ Τραμπ «ψώνισε» από την αφρόκρεμα του συγκεκριμένου συναφιού και βεβαίως έπεσε και αυτός στην «παγίδα» της Goldman Sachs. Άλλωστε όποια «πέτρα» και να σηκώσεις στην παγκόσμια οικονομία, από κάτω θα βρεις την Goldman Sachs (μετείχε ακόμη και στην ελληνική τραγωδία) και όπως έχει αποκαλυφθεί, αυτός ο κολοσσός, έχει τον τρόπο του να ελέγχει την παγκόσμια οικονομία.  

Θύματα της Goldman Sachs, κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις. Αδίστακτοι τραπεζίτες που δεν είχαν πρόβλημα με το να ποντάρουν στην καταστροφή ολόκληρων λαών.  Για την Goldman Sachs έχει χυθεί άπλετο μελάνι για το πως κατάφερε να βγει μέσα από το κραχ του 2008 δυνατότερη και απαλλαγμένη από έναν βασικό ανταγωνιστή της τη Lehman brothers, αλλά και για το πώς έγινε η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την απόκρυψη χρέους κατά την προετοιμασία της χώρας για την είσοδο στο ευρώ.

Ο καθαρόαιμος «γύπας» Στιβ Μνουσίν με τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ λοιπόν, ο άνθρωπος που έβγαλε λεφτά ως εργολάβος για ουρανοξύστες, αν και έκανε συχνά επιθέσεις κατά της Wall Street και μεγάλων επιχειρήσεων, μπήκε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες, μέσα από το ναό της κερδοσκοπίας.

Μεταξύ αυτών που προαλείφονται για κορυφαίες οικονομικές θέσεις είναι ο Στιβ Μνουσίν, πρώην ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, που αναφέρεται συχνά ως πιθανός υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο γύπα της οικονομίας.

Ο Μνουσίν ήταν δίπλα στον Τραμπ ως σκιώδης υπουργός Οικονομικών και αναμένεται να πάρει τη θέση του Τζακ Λιου. Eίναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στις τράπεζες και καλύτερα μέσα στη Goldman Sachs. Ο πατέρας του ήταν μεγαλοτραπεζίτης της Goldman Sachs και ο γιος του ακολούθησε τα βήματά του. Μπήκε στα 17χρόνια του στον κολοσσό και έμεινε στην τράπεζα μέχρι το 2002. Στη συνέχεια διαχειρίστηκε ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Ο τραπεζίτης που επέλεξε ο Τραμπ έχει και λίγη λάμψη πάνω του. Πολλά από τα λεφτά του τα επένδυσε στο λαμπερό Χόλιγουντ. Άνοιξε δική του εταιρεία η οποία είχε χρηματοδοτική συμμετοχή σε εκατοντάδες δεκάδες δημοφιλείς ταινίες όπως η «Ομάδα αυτοκτονίας», «Batman κατά Superman» ακόμα και στο Avatar. Ωστόσο ο Μνουσίν εξαφανίστηκε από το προσκήνιο λίγο πριν συμπληρωθούν τα χαρτιά της πτώχευσης… σύμφωνα με το Variety.

Κάπως έτσι και η OneWest, η τράπεζα που ήταν επικεφαλής όταν έφυγε από τη Goldman Sachs, έχει επικριθεί για τις πρακτικές της αφού ήταν εξαιρετικά σκληρή απέναντι σε δανειολήπτες.

φδσ

Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο Μνουσίν και μια ομάδα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του πασίγνωστου George Soros αγόρασαν την IndyMac Bank από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων για 1,5 δισ. δολάρια, καθώς ήταν τράπεζα που ασχολήθηκε με δάνεια υψηλού κινδύνου και  κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συντριβής της αγοράς κατοικίας.

Η τράπεζα γρήγορα μετονομάστηκε σε OneWest και άρχισε ένα ανελέητο κυνήγι παίρνοντας τα σπίτια όλων όσων χρωστούσαν και δεν πλήρωναν…

δασσ

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2011, στην εποχή του κινήματος Occupy Wall Street, οι διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από το μέγαρο Μνουσίν στο Λος Άντζελες, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Σταματήστε να παίρνετε τα σπίτια μας», σύμφωνα με το Bloomberg. Πέρσι η τράπεζα πουλήθηκε για 3,4 δισ. δολάρια.

Το «γεράκι» Γουίλμπουρ Ρος

Στο οικονομικό επιτελείο του Τραμπ προεκλογικά τουλάχιστον ήταν ο γνωστός Γουίλμπουρ Ρος, επενδυτής προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και φαίνεται ότι θα είναι και στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος είναι γνωστός στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τον έχουν χαρακτηρίσει «καλοντυμένο αρπακτικό». Ο άνθρωπος είναι απλά ειδικός να κερδίζει χρήματα από τις αποτυχίες άλλων. Ο ίδιος απεχθάνεται να τον αποκαλούν «γύπα» που τρέφεται από νεκρά ζώα και υποστηρίζει ότι οι προβληματικές εταιρείες που αναλαμβάνει αναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους.

Ο Ρος είναι μέτοχος σε πολλές ελληνικές εταιρείες, επίσης και συν τοις άλλοις αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.

Πριν από την Τράπεζα Κύπρου είχαν προηγηθεί οι επενδύσεις του στην ιρλανδική Bank of Ireland και στην Eurobank, που τον έκανε και ευρύτερα γνωστό στην ελληνική κοινή γνώμη.

Τον τελευταίο καιρό ο Ρος μπορεί να ασχολείται ενεργά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, έχτισε όμως την καριέρα του (και την περιουσία του) μέσα από επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις βιομηχανικών ομίλων στον κλάδο της χαλυβουργίας, των αυτοκινήτων και της υφαντουργίας.

αρχείο λήψης (1)

Η εξειδίκευση του Γουίλμπουρ Ρος στις αναδιαρθρώσεις και τις χρεοκοπίες προήλθε από την πρώτη του δουλειά. Η πρώτη επενδυτική εταιρεία στην οποία προσελήφθη (το 1961), η Wood Struthers and Winthrop ήταν πολύ συντηρητική και απέλυσε τον υπάλληλο που διαχειριζόταν το fund υψηλού κινδύνου. Καθώς ο Ρος ήταν το νεότερο στέλεχος, του ανατέθηκε η «βρόμικη δουλειά» της ρευστοποίησης του fund. Έμεινε εκεί 15 χρόνια εστιάζοντας σε προβληματικές επενδύσεις, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να μάθει πώς λειτουργούν τράπεζες, πιστωτές και δικαστήρια σε πτωχευτικές διαδικασίες.

Υποψήφιος και ο 56χρονος ελληνοαμερικανός Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Ο Τραμπ λοιπόν, παρά τις προεκλογικές φανφάρες, φρόντισε τις διασυνδέσεις του με την Wall Street.

«Γνωρίζω τους πιο έξυπνους τύπους της Wall Street. Γνωρίζω τους καλύτερους διαπραγματευτές μας. Γνωρίζω τους υπερεκτιμημένους τύπους, τους υποεκτιμημένους τύπους, τους τύπους που κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ ότι είναι εξαιρετικοί, ότι είναι μεγάλοι», είχε δηλώσει σε ομιλία που έκανε τον Ιούνιο, προσθέτοντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς».

Μεταξύ των υποψηφίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ξεχωρίζει το όνομα του Τζεμπ Χένσαρλινγκ, ο οποίος είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκπροσωπώντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην πολιτεία του Τέξας, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το όνομα του Τζέιμι Ντίμον, νυν διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan.

fdsddd

Ο 56χρονος Τζέιμι Ντίμον είναι ένας από τους τρεις γιους του Θεόδωρου και της Θέμιδος Ντίμος και εγγονός Έλληνα μετανάστη στις ΗΠΑ.

Ο παππούς του ήταν και εκείνος τραπεζικός και ονομαζόταν Παπαδημητρίου, όμως το άλλαξε σε Ντίμον για να είναι πιο εύηχο στη νέα του πατρίδα.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Τζέιμι Ντίμον είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street την εποχή του μεγάλου κραχ των τραπεζών, όταν εκείνες άρχισαν να καταρρέουν κι ένας από τους «έμπιστους» του Μπαράκ Ομπάμα.

Το περιοδικό TΙΜΕ τον έχει συμπεριλάβει στο παρελθόν στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών.

Ίσως ο Ντίμον να είναι μία περίπτωση που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όχι λόγο της καταγωγής του βέβαια, αλλά γιατί στο παρελθόν ο ίδιος έχει στηρίξει την Ελλάδα διακριτικά και επί της ουσίας.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend


Πηγή