Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι ενστάσεις της Ισπανίας «αγκάθι» στη συμφωνία για το Brexit

Καλή συμφωνία «για το σύνολο της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου» επιδιώκει να διασφαλίσει το Λονδίνο για το Brexit, όπως δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, ξεκαθάρισε πως θα συνεργαστεί με την Ισπανία, σημειώνοντας ότι η Βρετανία έχει συνεργαστεί ανοικτά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Γιβραλτάρ.

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες επιχειρώντας να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από την τελευταία στιγμή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας ελλείψει σαφήνειας για το Γιβραλτάρ. Η Μαδρίτη θέλει να γίνει σαφές στο σχέδιο ότι οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συμφωνηθούν σε διμερή βάση ανάμεσα στις δύο πλευρές, την Ισπανία και τη Βρετανία.

«Μένει να επιλυθούν τα θέματα του Γιβραλτάρ και της αλιείας» είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς.

Το Γιβραλτάρ βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη. Η Ισπανία επέμεινε ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του. Είπε επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή