Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι ΗΠΑ βλέπουν δολοφονία με δηλητήριο για τον αδελφό του Κιμ Γιόνγκ Ουν

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε, ενώ οι αρχές της Μαλαισίας μετέφεραν τη σορό του σε άλλο νοσοκομείο για την νεκροψία, είπαν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν στο Reuters πως πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα ενώ μεταφερόταν από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στο νοσοκομείο, δολοφονήθηκε, πιθανώς με δηλητήριο, από πράκτορες της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ είχε κατακρίνει δημόσια τον έλεγχο που ασκούσε δυναστικά η οικογένειά του στην απομονωμένη ασιατική χώρα και είχε αποστασιοποιηθεί από τον νεαρό βορειοκορεάτη ηγέτη της.

«Εάν η δολοφονία του Κιμ Γιόνγκ Ναμ επιβεβαιωθεί ότι έγινε από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αυτό θα δείξει ξεκάθαρα την ωμή βία και την απάνθρωπη συμπεριφορά του καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ Ουν», δήλωσε σε συνάντηση του συμβουλίου ασφάλειας ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν.

Η Νότια Κορέα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιαδήποτε ένδειξη πιθανής αστάθειας στη Βόρεια Κορέα, και είναι τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση με την εξαθλιωμένη και πυρηνικά εξοπλισμένη γειτονική της χώρα.

Εισητήριο για το Μακάο

Η μαλαισιανή αστυνομία δήλωσε ότι ο νεκρός, 46 ετών, έφερε επάνω του διαβατήριο με το όνομα Κιμ Τσολ. Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ ήταν γνωστός για την παραμονή του για μεγάλα διαστήματα εκτός Βόρειας Κορέας, ενώ είχε συλληφθεί στο παρελθόν για τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο αξιωματικός της μαλαισιανής αστυνομίας Φαντζίλ Άχματ είπε χθες ότι η αιτία θανάτου του Κιμ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, και ότι θα γίνει νεκροψία. Ο Κιμ σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Μακάο τη Δευτέρα, όταν αρρώστησε ξαφνικά στο αεροδρόμιο, από όπου φεύγουν πτήσεις χαμηλού κόστους, είπε ο Φαντζίλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας επικαλέστηκε την την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας για να πει ότι η οικογένεια του Κιμ βρίσκεται στο Μακάο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου εάν επιβεβαιώνει ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ δολοφονήθηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Γιόνγκ Τζούν-χι, είπε: «Ναι, είπα ότι επιβεβαιώνεται».

Το τηλεοπτικό κανάλι της Νότιας Κορέας Chosun επικαλέστηκε πολλαπλές πηγές της κυβέρνησης για να πει ότι ο Κιμ είχε δηλητηριαστεί με μια βελόνα από δύο γυναίκες που φέρεται ότι ήταν πράκτορες της Βόρειας Κορέας, και οι οποίες διέφυγαν με ταξί.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες της και αρνήθηκε να τους επιτρέψει την είσοδο. Μερικά αυτοκίνητα παρατηρήθηκαν να φεύγουν από την πρεσβεία.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας προέτρεψε τους αποστάτες από τη Βόρεια Κορέα που βρίσκονται στη χώρα και στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλειά τους.


Πηγή