Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι ηρωικοί «Τυφλοπόντικες» επέστρεψαν στο Μεξικό

Πολλές ηρωικές μορφές αναδεικνύονται λόγω του καταστροφικού σεισμού στο Μεξικό αλλά και άλλες παλαιότερες ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Έγιναν γνωστοί από τη συμμετοχή τους σε εκστρατείες διάσωσης έπειτα από φυσικές, κυρίως, καταστροφές αλλά και από τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το 2001. Οι Μεξικανοί «Τυφλοπόντικες», όπως αποκαλούνται, βρίσκονται τώρα στην πολύ δυσάρεστη θέση να αναζητούν ίχνη ζωής στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στην πατρίδα τους, το Μεξικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι «Τυφλοπόντικες» (topos στα ισπανικά) σχηματίστηκαν ως ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από εθελοντές, έπειτα από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Πόλη του Μεξικού το 1985, και έσωσαν ανθρώπινες ζωές στην εργατική συνοικία Τλατελόλκο όπου η βοήθεια της κυβέρνησης ήταν πλημμελής.

Από την αρχή έγιναν γνωστοί ως ατρόμητοι διασώστες καθώς δεν δίσταζαν να θέτουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο για να σώσουν εκείνους που είχαν ανάγκη και ταξίδευαν όπου αυτό ήταν απαραίτητο: από την Αϊτή και το Νεπάλ μέχρι τις Φιλιππίνες.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μια ομάδα από Topos μετέβη στην Πόλη της Νέας Υόρκης για να βοηθήσει στην αναζήτηση πτωμάτων στο Σημείο Μηδέν.

Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη φονικό σεισμό στον τόπο τους, μια δοκιμασία που θα κρίνει ό,τι έμαθαν στη διάρκεια των χρόνων και όποια πρόοδο επιτεύχθηκε ως προς την ετοιμότητα των αρχών της μεξικανικής πρωτεύουσας για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Ο Όσκαρ Γκεβάρα, ένας γιατρός από την πολιτεία Κερετέρο στο κεντρικό Μεξικό, ο οποίος εντάχθηκε στους Topos στην επιχείρηση διάσωσης την οποία είχαν αναλάβει το 2010 στο Τλατελόλκο, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει ζωντανούς τρεις ανθρώπους μαζί με τα πτώματα όσων είχαν σκοτωθεί από την κατάρρευση ενός κτιρίου.

Περιγράφοντας πώς διέσωσε μια γυναίκα, ονόματι Τζοάνα, στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τα συντρίμμια ενός κτιρίου, ο Γκεβάρα λέει ότι τα «έντονα συναισθήματα» που βιώνει κάποιος όταν βρίσκει κάποιον άλλον ζωντανό είναι το κίνητρο για το επικίνδυνο έργο που αναλαμβάνει.

«Προφανώς νιώθω περήφανος που βοηθάω εδώ. Αλλά είμαστε εκπαιδευμένοι για την ίδια αντίδραση τόσο στο Μεξικό όσο και σε άλλες χώρες», συμπληρώνει ο γιατρός, ο οποίος φοράει την χαρακτηριστική κόκκινη μακό μπλούζα και το κίτρινο καπέλο των Topos.

Οι «Τυφλοπόντικες» ξεκίνησαν ως μια ομάδα διάσωσης που παρείχε ad-hoc βοήθεια σε λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις και σχηματίστηκαν το 1986. Σήμερα υπάγονται στα Ηνωμένα Έθνη και συμμετέχουν σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο κυκλώνας Ίρμα

Ο Εκτορ Μέντεζ, ο οποίος άνοιξε παράρτημα των Topos μετά τον σεισμό του 1985, μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου βοήθησε στις επιχειρήσεις διάσωσης στο Κλίαργουότερ της Φλόριντα και στο Κι Γουέστ μετά τον κυκλώνα Ίρμα.

Μετά τον πρόσφατο σεισμό στο Μεξικό, ο ίδιος και άλλοι Τυφλοπόντικες έπεισαν τους μοτοσυκλετιστές αστυνομικούς να τους μεταφέρουν εσπευσμένα στα χαλάσματα του σχολείου Enrique Rebsamen, στα νότια της Πόλης του Μεξικού, όπου ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του κτιρίου ανέρχεται ήδη σε 25, πολλοί εκ των οποίων παιδιά.

Τα τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μαζί με εθελοντές πολίτες να συνεργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων έχουν προκαλέσει εθνική, αλλά και παγκόσμια, συγκίνηση.

«Νιώθω περήφανος γιατί η κυβέρνησή μου με σέβεται», λέει ο Μέντες. Το 1985, λίγοι ήταν εκείνοι στην ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη, οι οποίοι είχαν ζήσει κάποιο μεγάλο σεισμό. Η πρωτεύουσα ωστόσο διδάχτηκε γρήγορα και οι κάτοικοί της υιοθέτησαν μια αστική κουλτούρα αυτοβοήθειας αλλά και αλληλεγγύης, η οποία αποδείχτηκε αυτή την εβδομάδα στους δρόμους. Οι γείτονες προμήθευαν με τρόφιμα και νερό τους διασώστες, ενώ αυτοσχέδιες τράπεζες τροφίμων δημιουργήθηκαν στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές.

Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκόμες της Διεθνούς Ταξιαρχίας των Topos δήλωσε ότι ο προφανώς αρκετά μικρός αριθμός θυμάτων από τον πρόσφατο σεισμό αποτελεί ένδειξη της προόδου που έχει επιτύχει η Πόλη του Μεξικού από το 1985, με τη θέσπιση αυστηρότερου οικοδομικού κανονισμού που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση λιγότερων κτιρίων.

«Το 1985 οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες γιατί υπήρχαν πολλά παλαιά κτίρια. Τα νέα κτίρια είναι βασισμένα σε νέα τεχνολογία», εξηγεί ο Γκόμεζ. Παρότι ζημιές υπέστησαν και νεότερα κτίρια από τον σεισμό της Τρίτης, τα περισσότερα από αυτά που κατέρρευσαν ήταν παλιά.

localStorage.clear();


Πηγή