Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Οι ισχυροί κυκλώνες ίσως στο εξής γίνουν ο κανόνας»

Δραματική προειδοποίηση πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο κυκλώνας κατηγορίας 5 που απειλεί τη Φλόριντα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μετατραπούν στο εξής σε κανόνα, έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Νικολά Ιλό ενώ αναφέρθηκε δηκτικά στη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 για τον κυκλώνα Ίρμα, ο Ιλό έκρινε ότι ο Τραμπ—ο οποίος έχει αποκαλέσει επανειλημμένα αστικό μύθο την υπερθέρμανση του πλανήτη—επιλέγει να αγνοήσει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, η οποία κατά τους περισσότερους επιστήμονες αποτελεί ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποσύρει τη χώρα του από την ιστορική παγκόσμια συμφωνία του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οποία είχε συναφθεί στο Παρίσι, διατεινόμενος ότι οι όροι της πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ και θα κοστίσουν στη χώρα θέσεις εργασίας.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος κατά τον ίδιο τον Τραμπ μπορεί να προκαλέσει μια «απόλυτα ιστορική καταστροφή», σφυροκοπούσε χθες την Κούβα και τις Μπαχάμες, ενώ ένας δεύτερος ισχυρός κυκλώνας κινείται προς τη βορειοανατολική Καραϊβική.

Ερωτηθείς εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα του θα αναγκάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να ξανασκεφτεί την πολιτική του για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιλό απάντησε: «Αυτό που θα αλλάξει στις ΗΠΑ είναι (η στάση που τηρούν και η πολιτική που εφαρμόζουν) οι ομόσπονδες Πολιτείες, οι πόλεις, ένα ολόκληρο κομμάτι της κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτό θα εξισορροπήσει τις επιφυλάξεις του αμερικανού προέδρου για τη σύνδεση αιτίου και αιτιατού».

localStorage.clear();


Πηγή