Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οι Ιταλοί απορρίπτουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Τα exit poll δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι χάνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με το στρατόπεδο του «ναι» να εξασφαλίζει το 42%-46% των ψήφων και του «όχι» το 54%-58%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %.

Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Παράλληλα, και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.


Πηγή