Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι κίνδυνοι της αγοράς ομολόγων

Θέμα ημερών είναι η έκδοση του 7ετους ομολόγου για την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Τις εύθραυστες ισορροπίες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και συνακόλουθα τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία αν βρεθεί χωρίς δίχτυ ασφαλείας, την επόμενη μέρα της λήξης του τρίτου προγράμματος αναδεικνύουν μια σειρά από εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Στη παγκόσμια αγορά ομολόγων, καταγράφεται έντονα ανοδική τάση στις αποδόσεις η οποία επηρεάζει και τις τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια, με οδηγό την ευρεία οικονομική ανάκαμψη, την επαναφορά πληθωριστικών πιέσεων και τη σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Οι Financial Times σε χθεσινό τους δημοσίευμα ανέδειξαν τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων οι οποίες συνεχίζουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις μετοχές, εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι των αγορών θα μπορούσε να είναι ευάλωτο σε ανατροπή.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται για την έκδοση επταετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, εντός των ημερών. Την επιτυχία της έκδοσης προδιαγράφει το Bloomberg σε χθεσινό του δημοσίευμα φιλοξενώντας απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή επενδυτών και άνετη άντληση κεφαλαίων περίπου 3 δισ. ευρώ με κόστος 3%-3,3%.

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα έκδοση τριετών ομολόγων τριετούς διάρκειας πριν τις ιταλικές εκλογές (4 Μαρτίου) και πέριξ της λήξης του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο. Ενδεχόμενη δραστική μεταβολή των συνθηκών στην αγορά ομολόγων όμως μπορεί να επηρεάσει τους σχεδιασμούς, τόσο για την δημιουργία «μαξιλαριού» ασφαλείας όσο και για την «αυτοδύναμη» έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Τα ελληνικά ομόλογα, κινούμενα κόντρα στο ρεύμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τίτλων τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν διαρκή πτώση αποδόσεων. Ενδεικτικά, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου από 0,4% στις αρχές του έτους έχει ανέβει στο 0,7% και ο γαλλικός δεκαετής τίτλος από 0,7% στις αρχές του έτους είχε φτάσει χθες στο 0,965%.

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονταν χθες κοντά στο 3,670% όταν είχαν ξεκινήσει στις αρχές του έτους από το 4,117%. Το δρόμο της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων άνοιξε η προσδοκία ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, όπως και έγινε, ενώ θετικά επιδρούν αφενός η εξουσιοδότηση του Eurogroup στον ESM να ξεκινήσει τις τεχνικές συζητήσεις για την πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και οι αυξανόμενες εκτιμήσεις αναλυτών ότι τελικά η ελάφρυνση χρέους- με νέες δεσμεύσεις- θα πραγματοποιηθεί.

Το ερώτημα των αναλυτών είναι εάν η διεθνής αναταραχή, θα επηρεάσει και τα ελληνικά ομόλογα και σε ποιο βαθμό.

localStorage.clear();


Πηγή