Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας που εξετάζει ο Τραμπ

Εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά και πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Βόρειας Κορέας, επικεντρώνοντας τη στρατηγική της στην εφαρμογή πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδεχτεί ευρεία προσέγγιση μέτρων αποκλεισμού έναντι της Βόρειας Κορέας και έχει ζητήσει από την ομάδα των συμβούλων του σε θέματα αμερικανικής εθνικής ασφάλειας να σχεδιάσει διμερές πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από το Reuters, όπως τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι η Ουάσιγκτον εξετάζει φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την άλλη μεριά, η αποστολή της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής προληπτικού επιθετικού πλήγματος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνουν πάντως ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων παραμένει ενεργή, τονίζοντας ότι η απόφαση ενός αμερικανικού επιθετικού πλήγματος έχει τελευταία θέση στη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.


Πηγή