Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι μεγάλες αλλαγές από σήμερα, το άνοιγμα της εστίασης και το σχέδιο για τουρισμό

Οι μεγάλες αλλαγές από σήμερα, το άνοιγμα της εστίασης και το σχέδιο για τουρισμό

Στην κατάρτιση του σχεδίου για τον τουρισμό προχωρά η κυβέρνηση, ενώ η χώρα πραγματοποιεί σήμερα νέα βήματα προς τη νέα κανονικότητα του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού και συγκεκριμένα προς την ηπειρωτική Ελλάδα και προς την Κρήτη, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί πολίτες μετά από περίπου δύο μήνες θα μπορούν να επισκεφθούν τα χωριά και τα εξοχικά τους. Από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να επανέρχονται σε κανονική συχνότητα και οι πτήσεις εσωτερικού. Οι πτήσεις εξωτερικού συναρτώνται με το σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τις συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο με το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία.

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μένει όμως να αποσαφηνιστούν αρκετές λεπτομέρειες όσον αφορά στο υγειονομικό σκέλος και την υποδοχή των τουριστών, ζητήματα τα οποία επηρεάζουν και την οικονομική στήριξη αλλά και τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση προχωρά διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος για τις αερομεταφορές, καθώς και τετραμερή με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία χώρες από τις οποίες έρχονται τουρίστες ιδίως προς τη βόρεια Ελλάδα οδικώς.

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κύπρο και Βουλγαρία. Πραγματοποιούνται επίσης επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των οκτώ χωρών του Smart Covid Management Group, (Ελλάδα, Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ Αυστραλία, Σιγκαπούρη) για τη στενότερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την Παρασκευή ανακοίνωσε την επέκταση των ΝΟΤΑΜ σχετικά με Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και για χώρες εκτός ΕΕ, για ημερομηνίες από 31 Μαϊου μέχρι και 14 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται όι στόχος είναι από τις 15 Ιουνίου να έχουν απελευθερωθεί οι πτήσεις από και προς εξωτερικό.

Το Σάββατο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ενόψει της σημερινής απελευθέρωσης των μετακινήσεων εκτός νομού.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις  μετακινήσεις  με  υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης  επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31ηΜαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.  Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

  • Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
  • Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
  • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:   

  •  Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
  • Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην  είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν σήμερα- Η εστίαση στις 25 Μαΐου

Σήμερα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets), νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Επίσης ανοίγουν οι διαιτολογικές μονάδες, οι υπηρεσίες υγιεινής και φροντίδας σώματος, οι επιχειρήσεις στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Για malls και outlets επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συνολικός αριθμός εργαζομένων και πελατών εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ, ενώ πρέπει να τηρείται απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Τις επόμενες ημέρες επιστρέφουν στην κανονικότητα επιπλέον 77.396 επιχειρήσεις και 307.057 εργαζόμενοι.

Μέχρι και τις 25 Μαΐου, θα έχουν επιστρέψει σε λειτουργία 196.573 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας και 531.542 εργαζόμενοι δηλαδή το 77% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι αν και τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση επέμεναν πως η εστίαση θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, τελικώς ανοίγει στις 25 Μαΐου και χθες κατατέθηκε η ρύθμιση για την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων.

Σήμερα επιστρέφουν επίσης στα θρανία οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση για τα δημοτικά, είναι πιθανόν όμως να μην ανοίξουν τελικά.


Πηγή