Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι μετανάστες που περνούν τη Μάγχη στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν – Μέι

Στο Λονδίνο θα βρεθεί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί η υπογραφή νέας συμφωνίας για τους μετανάστες που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Μετά το γεύμα τους, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Σάντχερστ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, όπου θα συζητήσουν και θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον και την εκπαίδευση.

Η νέα συμφωνία είναι συμπλήρωμα των συμφωνιών του Τουκέ, του 2004, που όρισαν τα βρετανικά σύνορα στο Καλαί, πόλη εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης, από όπου εδώ και 10 χρόνια μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία. Ο Μακρόν σκοπεύει να ζητήσει από τη Βρετανία καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και αύξηση της συνεισφοράς του Λονδίνου σε χρήματα και αστυνόμευση στο Καλαί.

Από τους περίπου 2.000 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που ζούσαν στη «ζούγκλα», η Βρετανία, αν και είχε δεσμευθεί ότι θα αναλάβει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογένεια στη χώρα αλλά και να εξετάσει τις υποθέσεις των «ευάλωτων» ανηλίκων, τελικά δέχθηκε μόνο 769, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η μη κυβερνητική οργάνωση France Terre d’ Asile (Γαλλία, χώρα ασύλου) κάνει λόγο για 893 ανήλικους.

Από το Λονδίνο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι οι συμφωνίες του Τουκέ ήταν «ιδιαίτερα επωφελείς για τη Βρετανία». «Αν υπάρχουν αιτήματα για την παροχή ασύλου, τα εξετάζουμε» πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους Μέι και Μακρόν θα αναφερθούν και στο θέμα της άμυνας. Μάλιστα πριν τη σύνοδο των δύο ηγετών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκπρόσωποι πέντε υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας και της Βρετανίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά.

localStorage.clear();


Πηγή