Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οι μυστικοί πράκτορες του Πούτιν «αρνούνται να εργαστούν στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία ακόμη και για τον οκταπλάσιο μισθό»

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Βλαντιμίρ Πούτιν αρνούνται να εργαστούν σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ένας φερόμενος μυστικός πράκτορας της FSB.

Ακόμη και μισθοί έξι έως οκτώ φορές υψηλότεροι από το συνηθισμένο αποτυγχάνουν να πείσουν τους αξιωματικούς της αντικατασκοπείας να μετακινηθούν σε κατακτημένες περιοχές, είπε η πηγή.

Ο Πούτιν χρειάζεται επειγόντως τακτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για να επιβάλει την κυριαρχία του στις δύο «λαϊκές δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ καθώς και στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια και το Χάρκοβο.

Η έλλειψη πίστης στον Πούτιν από τους στρατιώτες των πληροφοριών αντικατοπτρίζει την απροθυμία των στρατευμάτων να τοποθετηθούν στην εμπόλεμη ζώνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να στρατολογεί απεγνωσμένα ανεκπαίδευτους αιχμαλώτους και αμάχους του «Στρατού του μπαμπά» για ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή.

Οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών «σιλοβίκι» του Πούτιν προσπαθούν ακόμη και να προσελκύσουν συνταξιούχους ή απολυμένους πράκτορες για ρόλους σε εμπόλεμη ζώνη. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον, είπε μια πηγή της FSB στο κανάλι Telegram. Είπαν: «Καλέσαμε 200 [συνταξιούχους] και μόνο τρεις είπαν ότι θα το σκεφτούν. Αυτό συμβαίνει παρά τις υποσχέσεις για τεράστιες πληρωμές και παροχές.» Στους αξιωματικούς έχουν προσφερθεί περίπου 5.000 λίρες το μήνα για να υπηρετήσουν σε κατεχόμενες ζώνες, υποστηρίζεται.

Αυτό είναι έως και οκτώ φορές ο κανονικός τους μισθός και πολύ περισσότερο από τις πληρωμές σε στρατιώτες που πολεμούν στο πεδίο της μάχης. «Τα τμήματα προσωπικού καλούν ενεργά πρώην υπαλλήλους, ακόμη και αυτούς που απολύθηκαν για λόγους απαξίωσης», ανέφερε η έκθεση.

Μερικοί αξιωματικοί αναφέρουν ότι έχουν «εξαντληθεί» από σχεδόν έξι μήνες εντατικών καθηκόντων με διακοπές που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πολλοί φέρεται να επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία. Η FSB – η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και διάδοχος της KGB – είχε κάποτε επικεφαλής τον Πούτιν.

Ο σημερινός επικεφαλής του είναι ο στενός του σύμμαχος Alexander Bortnikov. Η έκθεση αναφέρει ότι υπήρξε ανοιχτή διαφωνία στις τάξεις, με ορισμένους αξιωματικούς της FSB να στάλθηκαν σε απομακρυσμένες θέσεις στην ανατολική Σιβηρία ως επιδεικτικές τιμωρίες που είχαν σκοπό να προειδοποιήσουν άλλους να παραβιάσουν τη γραμμή. «Η έλλειψη προσωπικού στην ειδική υπηρεσία επιβεβαιώνεται επίσης από ένα σχέδιο διατάγματος που υποβλήθηκε από την ίδια την FSB», ανέφερε το φόρουμ. «Αυτό θα επιτρέψει την υπογραφή συμβάσεων με [προσληφθέντες] μόνο με δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όχι ανώτερη, όπως απαιτούνταν πριν, και με όσους δεν έχουν εμπειρία στρατιωτικής θητείας».


Πηγή