Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Οι Ουκρανοί «τρολάρουν» τους Ρώσους μετά τη βύθιση του Moskva: Όσα πλοία σας επιπλέουν ακόμα μπορούν να φύγουν

Η Ουκρανία χλευάζει το ρωσικό ναυτικό μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου, του καταδρομικού Moskva.

Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ειρωνεύεται το ρωσικό ναυτικό για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπενθυμίζει στο ρωσικό ναυτικό ότι τα στενά της Μαύρης Θάλασσας είναι κλειστά μόνο για είσοδο. Το τμήμα του στόλου σας που επιπλέει έχει ακόμα τρόπο διαφυγής», αναφέρεται στην ανάρτηση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας.

Ζελένσκι για βύθιση Moskva: «Τα ρωσικά πλοία μπορούν να πάνε μόνο στον… βυθό»

Αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια προφανή αναφορά στο ρωσικό καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Moskva, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την Πέμπτη. «Αυτούς που έδειξαν ότι τα ρωσικά πλοία μπορούν να πάνε… μόνο στον βυθό». Στο σημείο αυτό ο Ζελένσκι έκανε μια μεγάλη παύση, υπαινισσόμενος το περιστατικό με τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι.

Στο ίδιο κλίμα είχε κινηθεί νωρίτερα και ο ίδιος ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, «τρολάροντας» τη Ρωσία για τη βύθιση του «Moskva».

«Το πολεμικό πλοίο-ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου αποτελεί μια αξιόλογη τοποθεσία κατάδυσης. Τώρα έχουμε ένα ακόμη σημείο καταδύσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Σίγουρα θα επισκεφθούμε το ναυάγιο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο. Παρεμπιπτόντως, έχω ήδη κάνει 300 καταδύσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ.

Η βύθιση του «Moskva» θα έχει αντίκτυπο στον πόλεμο στο έδαφος

Σύμφωνα με τον Σασάνκ Τζόσι, αμυντικό συντάκτη του «Economist», η βύθιση του ρωσικού πυραυλικού καταδρομικού «Moskva» θα έχει κάποια επιρροή και στον πόλεμο στην ξηρά στην Ουκρανία.

Το πλοίο δεν διέθετε πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να εκτοξευτούν στη στεριά. Παρείχε, όμως, αεράμυνα σε άλλα πλοία γύρω του, που μετέφεραν τους μεγάλους διαμετρήματος πυραύλους κρουζ, οι οποίοι θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους στη νότια και κεντρική Ουκρανία, είπε ο Τζόσι στο πρόγραμμα «World At One», του BBC Radio 4.

«Κατά μία έννοια, ήταν ένα γρανάζι στη ναυτική μηχανή όσον αφορά την αεράμυνα, τη διοίκηση και τον έλεγχο, καθώς και στην επικοινωνία με άλλα πλοία που διευκολύνουν απευθείας χτυπήματα στη στεριά», είπε.

Ο Τζόσι τόνισε, ακόμη, ότι η απειλή που αποτελούσε το πλοίο συνδυαστικά με τον ρωσικό στόλο στο σύνολό του, ο οποίος τώρα έχει απομακρυνθεί λίγο από την ακτογραμμή, ανάγκασε την Ουκρανία να κρατήσει περισσότερους στρατιώτες γύρω από την Οδησσό, την πόλη που απειλούνταν.

«Επίσης, αποτελούσε μια έμμεση απειλή από θαλάσσης, λόγω των πλοίων που προστάτευε», καταλήγει ο δημοσιογράφος του «Economist».


Πηγή