Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι Πορτογάλοι τρώνε ελληνική τσιπούρα και λαβράκι

Η Ελλάδα κατέχει την έβδοµη θέση ως προµηθεύτρια χώρα ιχθυηρών για την Πορτογαλία, ωστόσο είναι ο δεύτερος κυριότερος προμηθευτής για τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι. Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισσαβόνα.

Το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, µε µερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.

Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία. Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας, είδη για τα οποία η Ελλάδα είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος προµηθευτής, κατέχοντας το 37% της πορτογαλικής αγοράς, µε κύριο και µοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εµφανίζονται σηµαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόµενες από την Τουρκία.

Ειδικά όσον αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας µε συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυµαίνονται σε χαµηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά µε εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, «η Πορτογαλία αποτελεί τη χώρα της Ευρώπης µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευµάτων (57 κιλά το άτοµο/έτος). Είναι ελλειµµατική όσον αφορά τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και εισάγει περί τις 400 χιλ. τόνους αλιευµάτων το χρόνο. Η κατανάλωση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας είναι διαδεδοµένη στη χώρα και για το λόγο αυτό καταβάλλονται προσπάθειες ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής. Η πορτογαλική στρατηγική για την υδατοκαλλιέργεια αποτελεί παράγοντα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, δεδοµένου ότι η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στους σηµαντικότερους πελάτες αυτών, αλλά και στις χώρες µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριού παγκοσµίως. Σήµερα, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν σχεδόν το ήµισυ της πορτογαλικής αγοράς τσιπούρας-λαβρακιού. Ωστόσο, εν όψει ανωτέρω πολιτικής ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας της Πορτογαλίας, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες θα πρέπει να προετοιµασθούν για µεγαλύτερο ανταγωνισµό από τα πορτογαλικά προϊόντα (τσιπούρα και λαβράκι), κυρίως στην αγορά της Πορτογαλίας. Επίσης έντονος εµφανίζεται και ο ανταγωνισµός από προϊόντα ιχθυοπαραγωγής τουρκικής προέλευσης».

localStorage.clear();


Πηγή