Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Οι πρόσφυγες στην κόλαση της Μόριας»

Ακόμη ένα δημοσίευμα για τα hot spot στην Ελλάδα από γερμανικό Μέσο, με τη Handelsblatt αυτήν τη φορά να κάνει λόγο για πρόσφυγες που ζουν στην «κόλαση της Μόριας», ενώ όπως σημειώνει επίσης ο τίτλος του άρθρου, «επικρατεί ο νόμος της βίας».

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Μόρια είναι το μεγαλύτερο και πιο κακόφημο κέντρο υποδοχής στο Αιγαίο, καθώς είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί 3.100 ανθρώπους, αλλά έφτασε στο σημείο οι δομές του να έχουν 8.800 άτομα, ενώ πλέον μένουν σε αυτό 5.000.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094569078-0’); });

«Το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά και οι διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό με την Τουρκία έχουν μειώσει τους τελευταίους μήνες τον ρυθμό των προσφυγικών ροών, καθώς το 2015 σχεδόν 7.000 πρόσφυγες την ημέρα μετέβαιναν στα ελληνικά νησιά, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 75 την ημέρα», αναφέρει το άρθρο.

«Οι νεοαφιχθέντες, οι οποίοι δεν έχουν θέση στα υπερσυμπιεσμένα καταλύματα, πρέπει να αναζητήσουν ένα μέρος για να μείνουν στην προσωρινή αποθήκη, δίπλα. Εκεί τοποθετούν τις σκηνές τους για κάμπινγκ, ή ζουν επάνω σε χαλιά. Τα παιδιά παίζουν στα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονται παντού. Ακριβώς δίπλα στον φράκτη που περιβάλλει το καμπ, ρέει ένα βρώμικο ρυάκι περιττωμάτων. Όταν βρέχει, το μέρος μετατρέπεται σε λασπώδη έρημο», προσθέτει η Handelsblatt.

Τρεις άνδρες, ο Καμάλ, ο Μάλεκ και ο Τζαμάλ μένουν στην ίδια σκηνή. Ο τελευταίος διερωτάται: «Όταν έρθει η βαρυχειμωνιά, τι θα γίνει με εμάς;». Με τον ίδιο να τονίζει: «Αν ήξερα πώς θα είναι, θα είχα μείνει στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το άρθρο, «εννέα μήνες πριν, οι Τρεις Σύροι πλήρωσαν από 800 δολάρια ο καθένας για να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο πέρασμα από το Αιγαίο. Τώρα περιμένουν τις διαδικασίες για το άσυλο. Κάτι που θα γίνει τον Φεβρουάριο, με τις Αρχές του Κέντρου Υποδοχής».

«Σχεδόν 62.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα φέτος. Από αυτούς οι 14.500 διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά, τα πέντε hot spots έχουν συνολική χωρητικότητα μόνο χωρητικότητα 6.483 θέσεων. Οι διεθνείς οργανισμοί βρίσκονται σε συναγερμό. Μέλη του Οργανισμού Προσφύγων του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες, ανέφερε για παρουσία φιδιών και αρουραίων στη Μοριά». Επίσης, στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για απόβλητα και περιττώματα που ρέουν στο καμπ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή