Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν σαφές προβάδισμα στις σουηδικές εκλογές»

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, σύμφωνα με δύο exit-polls που δείχνουν αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς αλλά όχι αυτή που αναμενόταν.

Οι σοσιαλδημοκράτες φέρεται να λαμβάνουν από το 25,4% έως το 26,2% των ψήφων, η χειρότερη επίδοσή τους τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φέρεται να λαμβάνει από 16,3% έως 19,2%, ενώ ορισμένα ινστιτούτα του δίνουν ποσοστό έως 25%. Μια δημοσκόπηση του δίνει τη δεύτερη θέση και μια άλλη την Τρίτη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συντηρητικοί φέρονται να κερδίζουν μεταξύ 17,8% και 18,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι το 2014, που είχαν λάβει το 23% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, η απερχόμενη «κοκκινο-πράσινη» συμμαχία και η «αστική» αντιπολίτευση (του κέντρου και της δεξιάς) δίνουν μάχη στήθος με στήθος και θα χρειαστεί να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια πλειοψηφία ή η λιγότερο αδύναμη από τις συμμαχίες.

localStorage.clear();


Πηγή