Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οι συμφωνίες Μπάιντεν-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος και η απόκτηση F-35

Στο «ζενίθ» βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Η ελληνική πλευρά αποκόμισε πολύ σημαντικά μηνύματα, αλλά και εξαιρετικές εντυπώσεις, μετά τη θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο και τις ακόμη πιο θερμές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την Ελλάδα, πιστοποιώντας έτσι με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη χώρα μας.

Η απόκτηση μαχητικών F-35

Μάλιστα, στις κοινές τους δηλώσεις, Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλαν ηχηρά -και ιδιαίτερα αυστηρά- μηνύματα σε Τουρκία και Ρωσία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό μάλιστα να εκφράζει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την απόκτηση F-35 και το κλίμα να είναι θετικό ως προς αυτή την προοπτική.

Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος

Όπως ήταν εύλογο η συζήτηση των δύο περιεστράφη εκτενώς γύρω από το Ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πολλή συζήτηση έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά τις επαφές των δύο ανδρών κατέστη σαφές, εξάλλου, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως η Ελληνική δημοκρατία έχει πλέον αποδείξει την ανθεκτικότητα της καθώς υπερέβη τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης με την οικονομία να εξέρχεται ισχυρότερη και τους θεσμούς να καθίστανται πιο θωρακισμένοι. Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε, μάλιστα την επιθυμία η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε όλους τους δυνατούς τομείς ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει ο κ. Μπάιντεν να επισκεφθεί την προσεχώς την Ελλάδα.

Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Σήμερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Σήμερα, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς στις 18:00 έχει προγραμματιστεί η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου χθες το μεσημέρι (στις 22:25 ώρα Ελλάδος), όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και, μάλιστα, φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία!

Μπροστά στις κάμερες, ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχικά τον ευχαρίστησε για την «ηγεσία» του, τόνισε ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο, καθώς στόχος είναι και η εμβάθυνση των καλών σχέσεων των δύο χωρών, που «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που άκουσε και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
Δηλώσεις στις κάμερες κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν - Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Δηλώσεις στις κάμερες κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν – Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Τζο Μπάιντεν καλωσορίζει θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο -Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Τζο Μπάιντεν καλωσορίζει θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο -Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Εν συνεχεία, το ζεύγος Μπάιντεν παρέθεσε στον Λευκό Οίκο δεξίωση προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία επρόκειτο να γίνει πέρσι αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Στο περιθώριο της δεξίωσης, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς τη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα, παρακολουθούν Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα, παρακολουθούν Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δύο κρατών ενώ για τα εθνικά μας θέματα τόνισε πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο.

Για τα ενεργειακά, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και πως ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, ενώ για τις Ενοπλες Δυνάμεις, εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθούν σύντομα στην Πολεμική μας Αεροπορία τα αεροσκάφη F-35.

«Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.

«Είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μάλιστα, ανανέωσε το ραντεβού, λέγοντας πως πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

Τόσο η Τζιλ όσο και ο Τζο Μπάιντεν μίλησαν με θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό, την ομογένεια και το ζεύγος Μητσοτάκη.

Το παρατσούκλι… Μπαιντενόπουλος

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε, λέγοντας ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουεαρ.

Η Τζιλ Μπάιντεν, με τη σειρά της τόνισε πως «είναι εκπληκτικό που βλέπω τόσους φίλους γύρω μας. Μια κοινωνία γίνεται ισχυρή όταν οι γηραιότεροι φυτεύουν δένδρα που ποτέ δεν θα σβήσει η σκιά τους. Η κληρονομιά της Ελλάδας, οι επιστήμες και οι τέχνες της αγγίζουν κάθε σημείο του πολιτισμού μας και χαιρόμαστε τη σκιά αυτού του δένδρου».

Μπάιντεν: Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μία ήταν η απάντηση «ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ»

«O ελληνικός λαός γνωρίζει, όπως και ο αμερικανικός λαός γνωρίζει, η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν θυσίες όπως ακριβώς τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» της Αμερικής. Η Αμερικανική Επανάσταση -είναι τολμηρό να το πω- έδωσε έμπνευση στους Έλληνες πατριώτες να αγωνιστούν για τη δική τους ανεξαρτησία πριν από 201 χρόνια. Και η Ελλάδα θυμάται ότι όταν δικτάτορες και ισχυροί άνδρες επιζητούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους, υπάρχει μόνο μία απάντηση: ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ», τόνισε με νόημα ο Μπάιντεν.

Για να προσθέσει: «Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις δυνάμεις του Άξονα του φασισμού που σάρωναν την Ευρώπη, η Ελλάδα είπε «ΟΧΙ», εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της. Σήμερα, ο πόλεμος και η παραπληροφόρηση έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της, την Ουκρανία. Βλέπουμε φρικτές φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Putin, και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Putin υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού. Και βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν «ΟΧΙ» στη ρωσική επιθετικότητα. Και λέμε «ΟΧΙ» στην τυραννία και στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα ξεπεράσουν τις δημοκρατίες κατά τον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου.

Μαρέβα Μητσοτάκη και Τζιν Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
Μαρέβα Μητσοτάκη και Τζιν Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh

Δείτε τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη:

Βίντεο από τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Φωτογραφίες από τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Η πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουάσιγκον Αλ. Παπαδοπούλου
Η πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουάσιγκον Αλ. Παπαδοπούλου
Η Μαρέβα Μητσοτάκη / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
Η Μαρέβα Μητσοτάκη / Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh
Η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας
Η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης
Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Οικονόμου στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο
Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Οικονόμου στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Πηγή