Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ -Θεοδωρικάκος: Παράγκες βιαιότητας δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια | ΕΛΛΑΔΑ

Σε διαρκή ετοιμότητα με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, βρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες για έκνομες ενέργειες μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές.

Ήδη, το στίγμα δόθηκε από νωρίς το πρωί με τη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν ομάδες αντιεξουσιαστών προχώρησαν σε νέα κατάληψη στο ισόγειο εργαστήριο φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Η εκκένωση της δεύτερης κατάληψης στο ΑΠΘ

Η νέα κατάληψη πραγματοποιήθηκε ως «απάντηση» από ομάδες του αναρχικού χώρου, στην εκκένωση της κατάληψης του Βιολογικού, η οποία κρατούσε για 34 ολόκληρα χρόνια.

Οι αστυνομικοί από τις ερευνες που πραγματοποίησαν εντόπισαν ξύλινα κοντάρια, τούβλα και πετρες.

Μάλιστα κατά την διάρκεια την επιχείρησης στην οποία συνελήφθησαν 15 άτομα, οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρες ναντίον των αστυνομικών.

Δείτε εικόνες:

Η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε νέα επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ.

Αρχικά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου επικοινώνησε με τις αστυνομικες αρχές, καθως αντιεξουσιαστες με χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και σφυριών πραγματοποιούσαν φθορές σε τοίχο του κτηρίου , με στόχο -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – να στήσουν «Στέκι».

Συνολικά συνελήφθησαν 6 άτομα, τα οποια οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση.

Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ – Έξι συλλήψεις

Πρύτανης του ΑΠΘ για την εκκένωση της νέας κατάληψης: «Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, από την αρχή της χρονιάς είχε αναφέρει πως «απόλυτη προτεραιότητα έχει η ασφάλεια στα πανεπιστήμια».

Όπως αναφερουν αρμόδιες πηγες στο iefimerida.gr, ο υπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που σημειώθηκε το μεσημέρι, κάτι το οποίο θα γίνεται σε όλα τα πανεπιστήμια, όταν οι πρυτάνεις ενημερώνουν τις αρχες, πάντα όμως με «δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος το απόγευμα της Τετάρτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυταρχικές συμπεριφορές, “παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της.

Αυτά δεν είναι λόγια· είναι πράξεις, πλέον. Απελευθερώθηκαν όλοι οι χώροι και αποδόθηκαν στους φοιτητές και τους καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και το ίδιο γίνεται και θα γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση και στο ΑΠΘ και σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πάντα με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας, καθιερώνοντας την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια.  

Διασφαλίζουμε την εφαρμογή των Νόμων και την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών. Η ΕΛ.ΑΣ. επιτελεί το καθήκον της, και ενισχύεται με τις ομάδες προστασίας των Πανεπιστημίων που ξεκινούν την εκπαίδευσή τους.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτοφανές και άθλιο φαινόμενο της επίθεσης σε καθηγητή εν ώρα μαθήματος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είμαστε σαφείς. Πρακτικές αθλιότητας και βίας δεν γίνονται ανεκτές. Απαίτηση όλων μας, είναι η Αστυνομία να εντοπίσει τους ενόχους και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».


Πηγή