Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι τακτικισμοί του Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μετά από σχεδόν δύο μήνες  από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο η υπόθεση παίρνει ξεκάθαρα άλλη διάταση από τα  χείλη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόταση για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτών με τους οκτώ τούρκους τέθηκε και επίσημα από την Τουρκία.

Το Σάββατο σε μεγάλη διακαναλική συνέντευξη ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα χαρτιά ζητώντας πρώτα την παράδοση των οκτώ τούρκων πριν τεθεί και το ζήτημα της επιστροφής των δύο Ελλήνων.

Για το θέμα των αξιωματικών και της ανταλλαγής ο Ερντογάν ήταν σαφής και επικαλέστηκε παράδειγμα από το παρελθόν όπου ένας τούρκος στρατιώτης που παραβίασε τα ελληνικά σύνορα φυλακίστηκε για μερικούς μήνες.

«Όσον αφορά στους έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: “Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας”. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή».

Ο Ερντογάν αποκάλυψε ακόμη ότι έθεσε ζήτημα ανταλλαγής στη συνάντηση που είχε στη Βάρνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου. Σε αυτή τη συνάντηση η ευρωπαϊκή πλευρά είχε ζητήσει την απελευθέρωση των δύο ως το ορθόδοξο Πάσχα (8 Απριλίου) – κάτι που δεν συνέβη.

«Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα».

Η απάντηση της Αθήνας

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασαν στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή, αν και καλωσόρισαν τις αναφορές για τη μείωση της έντασης.

Το Μαξίμου απέρριψε τις αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού των δύο υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζητάει την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Απορρίπτει ως «απαράδεκτη» κάθε αναφορά σε ανταλλαγή ή συμψηφισμό με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ενώ παράλληλα σημειώνει πως κρατάει το θετικό σκέλος των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, περιμένοντας ωστόσο όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και προσθέτει:

«Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτες και απορριπτέες. Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

localStorage.clear();


Πηγή