Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και η απάντηση της Αθήνας

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και η απάντηση της Αθήνας

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις, στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Της αιχμηρής τοποθέτησης του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προκάλεσε για ακόμη μία φορά, λέγοντας:

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ακάρ για την αποστρατικοποίηση νησιών

Να μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει, καλεί την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ.

«Η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις» σημειώνει στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλέξανδρος Γεννηματάς και προσθέτει: «H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Τι είπε ο Χουλουσί Ακάρ

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έθεσε ο Χουλουσί Ακάρ, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ως μέρος των ειλικρινών, εποικοδομητικών διμερών σχέσεων» ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται προκλητικά πως «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Κουμουστάκος: Να πάψουν να προκαλούν εκείνοι που απειλούν διαρκώς με το «casus belli»

Απάντηση στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έδωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Εκείνοι που με το “casus belli” απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Κουμουτσάκος.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή «προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ως μέρος των ειλικρινών, εποικοδομητικών διμερών σχέσεων» .

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή