Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που φέρνει η συμφωνία

Για τις τελικές διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με δεδομένη την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ ) η οποία έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017, ο κ. Ξανθός τους ενημέρωσε για τις «δικλείδες ασφαλείας» που θέτει το υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές.

Συγκεκριμένα, όπως τους είπε, με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ – εκτός του δελτίου τιμών – με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους ξεκαθάρισε πως οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν, και τους είπε ότι ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Όσον αφορά την πώληση των γενικής διάθεσης φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι. Έτσι, τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο κίνητρο προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όπως διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τέλος, ο Α. Ξανθός μίλησε και για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης, καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.


Πηγή