Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι G7 δεν προχώρησαν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που μόλις ολοκληρώθηκε στην Λούκα της Τοσκάνης δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντζελίνο Αλφάνο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την Συρία, ο Αλφάνο πρόσθεσε ότι μετά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις «το σημείο εκκίνησης δεν μπορεί παρά να είναι η κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να είναι ειλικρινής, να έχει διάρκεια και να είναι αποτελεσματική, από μέρους όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Από την μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε: «Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ξεκάθαρα ότι ψάχνουν μια οδό η οποία δεν θα είναι βίαιη και ούτε εκείνη της στρατιωτικής επιλογής». Ο Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της G7 συνεχίζουν πάντως να στηρίζουν χωρίς ενδοιασμούς τον Τίλερσον.

Αυτή η «στάση αναμονής» των υπουργών Εξωτερικών των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη υιοθετήθηκε παρά τις δηλώσεις, σε υψηλούς τόνους, που είχε κάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχετικά με επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Συρίας. «Η Μόσχα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Άσαντ ή όλου του υπόλοιπου κόσμου», είχε υπογραμμίσει ο Τζόνσον.


Πηγή