Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ολική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τις κάλπες

Σε μια προεκλογική οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Με την αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα, τα σενάρια περί Grexit να έχουν επανέλθει για τα καλά και τα σενάρια να μιλούν για μείωση του αφορολόγητου, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αποδοκιμάσει τους υπουργούς και τα στελέχη που μιλούν για δραχμή, προσπάθησε να ξορκίσει τις εκλογές, δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα μέτρο και είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν.

Από την άλλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης έχουν σαφές αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε τα περί προσφυγής στις κάλπες.

Αίσθηση προκάλεσε η έντονη κόντρα του Νίκου Βούτση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ τελικά ο υπουργός δεν μίλησε στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει «στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος». «Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα» είπε. «Εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ό,τι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην εξουσία. Ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή, δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε, προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας».

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική και από κάθε συνταγματική λογική, τόνισε.

Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ανεβάζοντας τους τόνους. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει το φθινόπωρο του 2019».

Στην ομιλία, νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε επιτεθεί στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή».

Παράλληλα, επέμεινε στο αίτημά του για πολιτική αλλαγή, λέγοντας ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος. Σε τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαιτίας του οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα. «Αυτό είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα» είπε και υπογράμμισε ότι «επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το α’ εξάμηνο του 2015».

«Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι, για να έρθει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει θέμα Grexit και να μας ενθαρρύνει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Καμία αντίδραση από την λαλίστατη κυβέρνηση. Κανένα non paper. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους ακόμα περισσότερο, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη, παρατηρώντας πως «το ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία σας αφήνει αδιάφορους. Εκτός αν δεν είπε ανοησία, αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία, γιατί αυτό σας ενδιαφέρει με κάθε κόστος. Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια αυτό που συζητάτε και κατ’ ιδίαν, ότι αν μας πιέσουν οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος».

«Ποιος συντάσσεται κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε, του οποίου οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε; Σαν δεν ντρέπεστε λίγο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε για την β’ αξιολόγηση ότι έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, και έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεών της».

«Κύριε υπουργέ των Οικονομικών τα είπατε αυτά στον πρωθυπουργό; Ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, έχει ακούσει τον υπουργό Οικονομικών;» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.


Πηγή