Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ολλανδία: Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μαρκ Ρούτε | ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία.

Ανοιξε έτσι ο δρόμος ώστε ο Μαρκ Ρούτε να παραμείνει στην πρωθυπουργία για ακόμη μία θητεία, την τέταρτη από το 2010.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, στα μέσα Μαρτίου. Στα τέλη Οκτωβρίου η χώρα έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ της, των 225 ημερών χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τέσσερα κόμματα, το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού, το κεντροαριστερό D66, το κεντροδεξιό CDA και η συντηρητική Χριστιανική Ένωση συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. «Πρόθεσή μας είναι να παρουσιάσουμε την τελική έκθεσή μας με τη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου», ανέφεραν οι Γιόχαν Ρέμκες και Βούτερ Κούλμες, οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, σε επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν απόψε, ώστε το κάθε κόμμα να παρουσιάσει τη συμφωνία στους βουλευτές του αύριο Τρίτη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εφαρμογή της.

Ολλανδία: Εμβολιασμένοι όλοι οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική που μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον

Ολλανδία: 18 επιβάτες από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Ομικρον

Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 2010, έχει παραιτηθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, από τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω ενός σκανδάλου σχετιζόμενου με τα οικογενειακά επιδόματα. Παραμένει ωστόσο υπηρεσιακός και διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα.

Η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 που ανάγκασε τη χώρα να επιβάλει νέους περιορισμούς, αντιδημοφιλή μέτρα που οδήγησαν σε ταραχές τον Νοέμβριο. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την έλλειψη στέγης και την έρευνα για την πυρηνική ενέργεια, αλλά και την επέκταση των διοδίων, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.

Η Ζίγκριντ Κάαγκ, η επικεφαλής του κόμματος D66 που ήρθε δεύτερο στις εκλογές, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο νυν υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε δεν θα παραμείνει στη θέση αυτή και η αυριανή, τακτική ενημέρωση για την πανδημία, στο πλευρό του Ρούτε, μάλλον θα είναι η τελευταία του.


Πηγή