Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης του Θερμαϊκού μετά τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε πλοίο


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Θεσσαλονίκης όπου τα προηγούμενα 24ωρα είχε διαπιστωθεί ρύπανση, σε έκταση 300 τ.μ., την οποία προκάλεσε πλοίο-κοντέινερ, με σημαία Λιβερίας, πιθανότατα λόγω βλάβης στο ανοιχτό σύστημα καθαρισμού καυσαερίων που διαθέτει.

«Η κατάσταση ήταν αντιμετωπίσιμη. Δεν επρόκειτο για σοβαρή ρύπανση. Όλα είναι πλέον καθαρά» διαβεβαίωσε υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που συμμετείχε στις εργασίες απορρύπανσης με χρήση φράγματος και απορροφητικών υλικών. Ο ίδιος κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο που δίκασε με την αυτόφωρη διαδικασία τον πλοίαρχο και τον μηχανικό του παραπάνω πλοίου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί δύο 24ωρα πριν ως υπαίτιοι της ρύπανσης.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς αθώωσε τελικά για την πράξη της «σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης» που τους αποδόθηκε, παρότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να καταδικαστούν για την πράξη αυτή αλλά «από αμέλεια». Στις απολογίες τους οι ινδικής καταγωγής κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, αφού -όπως ισχυρίστηκαν- δεν σήμανε ο συναγερμός (που σε διαφορετική περίπτωση θα τους κινητοποιούσε) του συστήματος καθαρισμού του πλοίου, απ’ το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Λιμενικό, κατά τους ελέγχους που ακολούθησαν διαπιστώθηκε εκροή και ανάδυση μαύρων κηλίδων παραγώγων καύσεως.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν δεν διευκρινίστηκε πάντως η αιτία που προκάλεσε την φερόμενη βλάβη στο εν λόγω σύστημα και δεν αποκλείεται αυτή να οφείλεται σε αστοχία υλικού, σύμφωνα με πραγματογνώμονα. Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενήργησε το Κεντρικό Λιμενικό Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε ο απόπλους και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα αρθεί η απαγόρευση και το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του.

(φωτογραφία αρχείου)


Πηγή