Πέμπτη , 2 Μάιος 2024

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Με περίπου τέσσερις ώρες καθυστέρηση ολοκληρώθηκε πριν από μερικά λεπτά η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυτή την ώρα οι 27 παρακάθονται σε δείπνο, στο οποίο και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για το Brexit. Οι ηγέτες της Ένωσης αναμένεται να βρεθούν χωρίς την Μέι, προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι μετά το «διαζύγιο» με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αιτία της μεγάλης καθυστέρησης ήταν η επιλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συμπεριλάβει στην ατζέντα όλα τα μεγάλα ζητήματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα περιελάβανε το προσφυγικό, τα οικονομικά θέματα – με κορυφή το ελληνικό ζήτημα και τα μέτρα για το χρέος – οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, τα επόμενα βήματα για το Brexit και το κυπριακό.

Αναλυτικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προσήλωση όλων των χωρών της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, οι «28» ηγέτες απέφυγαν να συζητήσουν σήμερα εις βάθος το ζήτημα της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης της Αυστρίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση προόδου για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις αρχές της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών». Καλούν δε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη Προεδρία». Τέλος, οι «28» υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Μετά το τέλος του δείπνου ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει δηλώσεις και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Πηγή