Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ολομέτωπη επίθεση Ιράν σε ΗΠΑ: «Κράτος τρομοκράτης, θα στηρίξουμε τον ένοπλο παλαιστινιακό αγώνα»

Ολομέτωπη επίθεση Ιράν σε ΗΠΑ: «Κράτος τρομοκράτης, θα στηρίξουμε τον ένοπλο παλαιστινιακό αγώνα»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα σε ομιλία του, που μεταδόθηκε απ’ ευθείας από την κρατική τηλεόραση, πως η Αμερική είναι ένα κράτος τρομοκράτης και διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες.

Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν έχει φθάσει στα ακρότατα όριά της έπειτα από την εκτέλεση του ανώτατου ιρανού στρατιωτικού Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη και τα αντίποινα της Ισλαμικής Δημοκρατίας η οποία λίγες μέρες αργότερα έπληξε με πυραύλους αμερικανική βάση στο Ιράκ.

Το Ιράν θα στηρίξει όσο μπορεί ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, προτρέποντας του Παλαιστινίους να αντισταθούν στο αμερικανικό σχέδιο για την ειρήνευση με το Ισραήλ.

«Πιστεύουμε πως ένοπλες Παλαιστινιακές οργανώσεις θα υψώσουν ανάστημα και θα συνεχίσουν να αντιστέκονται και η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί καθήκον της τη στήριξή τους», πρόσθεσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ομιλία του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Συνεπώς θα τους στηρίξουμε όπως και όσο μπορούμε και η στήριξη αυτή είναι επιθυμία τόσο του ισλαμικού συστήματος, όσο και του Ιρανικού έθνους», πρόσθεσε.

Ο Χαμενεΐ υποστήριξε επίσης πως όσοι Άραβες ηγέτες στηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ –την επονομαζόμενη ‘Συμφωνία του Αιώνα’—είναι ανίκανοι: «μην κοιτάτε την παρουσία λίγων προδοτών Αράβων ηγετών στη ‘Συμφωνία του Αιώνα’. Είναι ανίκανοι και δεν χαίρουν σεβασμού ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το έθνος», τονίζεται στο tweet που ανήρτησε ο ίδιος.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανάρτηση, ο Χαμενεΐ υποστηρίζει πως το σχέδιο του Τραμπ θα καταπέσει προτού ο Τραμπ πεθάνει: «το αμερικανικό σχέδιο της ‘Συμφωνίας του Αιώνα’ θα πεθάνει προτού πεθάνει ο Τραμπ».

Σε άλλο τόνο, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Φεβρουαρίου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σαν βαρόμετρο για την αποδοχή που χαίρει στους πολίτες η ιρανική ηγεσία, έπειτα από τα πρόσφατα γεγονότα που την έφεραν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης με τις ΗΠΑ.

«Είναι πιθανόν κάποιος να μη με συμπαθεί, αλλά εάν συμπαθεί το Ιράν και θέλει την ασφάλειά του, τότε θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες», τονίζει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Χαμενεΐ, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές θα βοηθήσουν να επιλυθούν τα διεθνή προβλήματα του Ιράν.


Πηγή