Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ομαλά διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία διεξάγεται σήμερα με «τήρηση της εκλογικής διαδικασίας» και με καλύτερα οργανωμένο τρόπο σε σχέση με τον πρώτο γύρο, αλλά η συμμετοχή φαίνεται πως είναι χαμηλότερη, σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκκλήσεις των δύο αντιπάλων, του πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά και του απερχόμενου αντιπροέδρου Τζόζεφ Μποακάι, για ειρηνική διεξαγωγή της ψηφοφορίας έχουν «εισακουστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στη Λιβερία.

«Το μήνυμα ‘Σεβόμαστε τους κανόνες’ πέρασε στον πληθυσμό, άρα φαίνεται να τηρείται ευλαβικά η εκλογική διαδικασία» κι αυτό παρά την «περίοδο αβεβαιότητας» που συνδέεται με τις αμφισβητήσεις του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και της μετάθεσης κατά επτά εβδομάδες της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου, πρόσθεσε η Αρένα, η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις το μεσημέρι στο εκλογικό κέντρο ενός δημοτικού σχολείου στο κέντρο της Μονρόβια.

Ο δεύτερος γύρος, που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου, αναβλήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του υποψηφίου που ήρθε τρίτος στις 10 Οκτωβρίου, του Τσαρλς Μπρουμσκίν (9,6%), που υποστηρίχθηκε από τον Μποακάι (28,8%), ο οποίος κατήγγειλε «εκλογικές παρατυπίες και νοθεία».

Αστέρι της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μίλαν τη δεκαετία του 1990, ο Γουεά, που ήρθε πρώτος με 38,4% των ψήφων, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος. Έχει λάβει την υποστήριξη του γερουσιαστή και πρώην αρχηγού πολιτοφυλακής Πρινς Τζόνσον (8,2%) και του κόμματος του Τσαρλς Μπρουμσκίν.

Εξελέγη γερουσιαστής το 2014 στην επαρχία Μοντσεράδο, την πιο πολυπληθή της χώρας, και επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρό του την Τζούελ Χάουαρντ-Τέιλορ, πρώην σύζυγο του Τσαρλς Τέιλορ και γερουσιαστή με επιρροή του Μπονγκ, μια άλλη σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Και δηλώνει ότι έχει πάρει το μάθημά του από τις δύο αποτυχίες του απέναντι στην Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ και στον Μποακάι, ως υποψήφιος για την προεδρία το 2005 και για την αντιπροεδρία το 2011. «Αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί», δήλωσε σήμερα.

Η Σίρλιφ, που δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία, θα παραδώσει στις 22 Ιανουαρίου την εξουσία στον διάδοχό της, ο οποίος θα εκλεγεί για έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι 81 παρατηρητές της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας, «το ποσοστό συμμετοχής μοιάζει να είναι χαμηλότερο από τον πρώτο γύρο», είπε η Βελγίδα επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ.

«Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν λιγότερες ουρές, λιγότερη αναμονή. Ορισμένοι μας λένε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα, άρα χωρίς αμφιβολία κάποιοι θα έρθουν αργότερα στη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται στα 2,1 εκατομμύρια.

Αν και στις 10 Οκτωβρίου είχαν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές, η απουσία τους αυτή τη φορά μπορεί να οφείλεται επίσης σε μια καλύτερη προετοιμασία της ψηφοφορίας.

«Το προσωπικό της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής φαίνεται να είναι καλύτερα εκπαιδευμένο μεταξύ των δύο γύρων», είπε η Αρένα.

«Περάσαμε από τα ίδια εκλογικά τμήματα με τους παρατηρητές και παρατηρήσαμε ότι (η ψηφοφορία) προχωρά πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, που σημαδεύουν την πρώτη δημοκρατική μετάβαση εδώ και τρεις γενιές στη χώρα, αναμένονται στη διάρκεια των προσεχών ημερών.

Η ψηφοφορία είναι επίσης μια αλλαγή σελίδας στην ιστορία της χώρας, καθώς κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν ανήκει στην «αμερικανο-λιβεριανή» ελίτ, η οποία προήλθε από τους απελεύθερους σκλάβους και κυριάρχησε στην πιο παλιά δημοκρατία της Αφρικής από τη γέννησή της, με την εξαίρεση της προεδρίας του Σάμιουελ Ντόε (1980-1990).

Η Λιβερία είναι μια αγγλόφωνη χώρα της δυτικής Αφρικής η οποία δοκιμάστηκε από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου (περίπου 250.000 θάνατοι από το 1989 έως το 2003) και στη συνέχεια από την επιδημία του ιού Έμπολα από τον οποίο δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Ζει ακόμη υπό τη σκιά του Τσαρλς Τέιλορ, 69 ετών, πρώτου πρώην αρχηγού κράτους (1997-2003) που έχει καταδικαστεί από τη διεθνή δικαιοσύνη μετά τις δίκες των ναζί στη Νυρεμβέργη, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτίει στη Βρετανία ποινή κάθειρξης 50 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.

localStorage.clear();


Πηγή