Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οργή Ερντογάν για Στάινμαϊερ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν λάθος δρόμο με το να απειλούν και να χρησιμοποιούν τον εκβιασμό αντί του διαλόγου και είπε πως είναι αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να τις εμπιστευθεί.

Σε ομιλία του κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Ερντογάν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την αξιοπιστία τους με την εμπλοκή τους σε παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της βόρειας Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, απομακρύνοντας την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG από την περιοχή.

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία σκοπεύει επίσης να «καθαρίσει» τις επαρχίες Σίντζαρ και Καντίλ του Ιράκ από τους Κούρδους μαχητές. Η Άγκυρα περιλαμβάνει την YPG στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγορώντας την για στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει εδώ και δεκαετίες αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε πως οι πρόσφατοι οικοδεσπότες του στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα επισκεφθούν τον επόμενο χρόνο την Τουρκία έπειτα από πρόσκληση που τους απηύθυνε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούνται συχνότερες επισκέψεις αξιωματούχων των δύο χωρών, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής το Σάββατο μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία.

«Θεού θέλοντος… θα τους υποδεχθούμε στην Τουρκία το 2019», δήλωσε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet.

Είπε πως η Γερμανία είναι μια σημαντική χώρα για την Τουρκία, αν και τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, και επέκρινε τη «στάση» του Στάινμαϊερ ο οποίος στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ήγειρε το θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκία και των επιδόσεων της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στην τουρκική κουλτούρα κανείς δεν προσκαλεί κάποιον σε δείπνο και μετά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ερντογάν είπε πως ένα από τα κύρια σημεία όπου διαφωνούν οι δύο χώρες είναι οι απόψεις τους για την τρομοκρατία, λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά εναντίον του PKK και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιερωμένου ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία έχει δώσει στη γερμανική κυβέρνηση έναν κατάλογο με 136 ονόματα «τρομοκρατών» των οποίων ζητεί την απέλαση, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

localStorage.clear();


Πηγή