Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οργή στη Ρωσία για τον βανδαλισμό του πίνακα «Ο Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του»

Οι ρωσικές αρχές καταδίκασαν σήμερα την πράξη βανδαλισμού κατά του πίνακα που αναπαριστά τον Ιβάν τον τρομερό και τον γιο του, ένα από τα διασημότερα έργα του ζωγράφου Ίλια Ρέπιν και ζήτησαν την αυστηρότερη δυνατή τιμωρία του ενόχου.

Ένας άνδρας 37 ετών συνελήφθη το Σάββατο για επίθεση κατά του πίνακα που είναι γνωστός ως «Ο Ιβάν ο Τρομερός και γιος του Ιβάν στις 16 Νοεμβρίου 1581», που φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1883 και το 1885.

Μόλις πριν από το κλείσιμο της Πινακοθήκης Τρετιάκοφ στην Μόσχα, ο άνδρας έσπασε το γυαλί που προστάτευε τον πίνακα που είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και παριστάνει τον Ιβάν τον τρομερό να κρατά στην αγκαλιά του τον γιο του αφού του έχει καταφέρει θανάσιμο κτύπημα και προκάλεσε φθορές σε τρία σημεία.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Αριστάρχοφ δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ελπίζει πως στον ένοχο «θα επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή» και πρόσθεσε ότι «τρία χρόνια φυλάκισης δεν είναι τίποτε μπροστά στην αξία αυτού του πίνακα».

«Θα θέλαμε να ανοίξουμε την συζήτηση για την αύξηση των ποινών για την καταστροφή έργων τέχνης», δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της Πινακοθήκης Τρετιάκοφ. Η Ζελφίρα Τρεγκουλόβα εξέφρασε ανησυχία για το ότι οι Ρώσοι κάνουν όλο και λιγότερο «την διάκριση ανάμεσα σε μία καλλιτεχνική δουλειά και τα ιστορικά γεγονότα», προσθέτοντας ότι «η ανάμειξη των δύο έχει ως αποτέλεσμα ότι οποιοδήποτε έργο τέχνης μπορεί να γίνει στόχος επίθεσης».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και όπως μεταδίδουν Γαλλικό και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο άνδρας που βανδάλισε τον πίνακα, το έκανε για «ιστορικούς λόγους». Στην αστυνομία είπε ότι τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο πίνακας σκίστηκε σε τρία σημεία και αποσύρθηκε από την αίθουσα για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν διαδηλώσει κατά του πίνακα, ειδικότερα το 2013 όταν οι μοναρχικοί είχαν απαιτήσει να αποσυρθεί από την Πινακοθήκη, συναντώντας την άρνηση της Τρετιάκοφ.

Πολλοί υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την αποκατάσταση του τσάρου Ιβάν IV, του επονομαζόμενου Τρομερού εξαιτίας της βάρβαρης διακυβέρνησής του και της δημιουργίας μίας μυστικής αστυνομίας που έσπειρε τον τρόμο και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

localStorage.clear();


Πηγή