Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οριστικό: Από 1ης Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι στους 7 μήνες δεν έχουν κάνει την 3η δόση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους επτά μήνες θα λήγει από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε μίλησε στον ΑΝΤ1 για επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, κάνοντας ειδική αναφορά στον χρόνο διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμη, μίλησε για το πώς εξελίσσεται η πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, ενώ τόνισε πως θα καταγγέλλεται η σύμβαση όσων υγειονομικών δεν είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, λοιπόν, η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη (έχει διάρκεια εννέα μήνες).

Ακόμη, ανέφερε ότι περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Για το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test ενόψει της επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες. «Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων», επισήμανε.

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων. Ακόμη, γνωστοποίησε επίσης ότι από Δευτέρα θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Στο «τραπέζι» οι απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή