Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Ανακτούμε τον έλεγχο εδαφών γύρω από το Χάρκοβο, λέει ο στρατός

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανακαταλαμβάνει με επιτυχία εδάφη γύρω από το Χάρκοβο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν επανακτήσει τον έλεγχο αρκετών οικισμών στα βόρεια και ανατολικά του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, καθιστώντας ενδεχομένως πιο δύσκολο για τους Ρώσους να εξαπολύσουν επιθέσεις πυραύλων και πυροβολικού εναντίον της πόλης.

«Η Ruska Lozova -ένα χωριό βόρεια του Χάρκοβο- επέστρεψε στον έλεγχό μας παρά την επιδείνωση της επιθετικότητας και τις απώλειες», δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Είπε, επίσης, ότι το χωριό Verkhnya Rohanka στα ανατολικά του Χάρκοβο βρίσκεται και πάλι στα χέρια της Ουκρανίας και ότι επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο συνταγματάρχης στρατηγός Oleksandr Syrsky, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανακτήσει περίπου έξι χωριά στην περιοχή, φέρνοντας τις δυνάμεις της λίγο πιο κοντά στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που εκτείνονται από τα σύνορα μέχρι το Ιζιούμ.

Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες, ο ουκρανικό στρατός απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Χάρκοβο, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την εν λόγω εξέλιξη μέρος μιας «απίστευτης προσπάθειας» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι της σκληρής αντίστασης που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι Ουκρανοί. Και πάλι να υπενθυμίσουμε το Χάρκοβο είναι σημαντικό για τους Ρώσους επειδή βρίσκεται στο βορειοδυτικό χείλος της περιοχής του Ντονμπάς», είπε ο αξιωματούχος.


Πηγή