Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Ανώτερη αξιωματούχος της διπλωματίας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε χθες Δευτέρα το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή και απαρασάλευτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, κατά δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν συναντήθηκε με τον κ. Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους ουκρανούς αξιωματούχος για να «επαναβεβαιώσει την ισχυρή και απαρασάλευτη δέσμευση στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην ανακοίνωση.

Η κυρία Σέρμαν ηγήθηκε αμερικανικής αποστολής στην ουκρανική πρωτεύουσα που είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οικονομική βοήθεια καθώς και για να οικοδομηθεί διμερής και διαρκής εμπορική εταιρική σχέση.

Νεαροί «μπροστάρηδες» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η αντιπροσωπεία επίσης «άκουσε νεαρούς Ουκρανούς οι οποίοι προσάρμοσαν τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητές τους για να υποστηρίζουν τους συμπολίτες τους καθώς κοιτούν μπροστά στην ανάνηψη και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», πάντα κατά την ανακοίνωση.

Οι εχθροπραξίες μαίνονται στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος διανύει τον ενδέκατο μήνα του. Το Σάββατο, πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη Ντνίπρο (ανατολικά) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 75.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο κ. Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να χορηγηθεί επείγουσα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια 45 δισεκ. δολαρίων στη χώρα του.


Πηγή