Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Διακοπή λειτουργίας ενός από τους αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια μετά τους βομβαρδισμούς

Ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, σταμάτησε να λειτουργεί.

Αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας, μετά από βομβαρδισμούς για τους οποίους Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

«Μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης σε έναν από τους τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούσαν, και διεκόπη η λειτουργία του», ανακοίνωσε η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Κίνδυνος από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές» σε ένα σταθμό που περιείχε άζωτο και οξυγόνο και σε ένα «βοηθητικό κτίριο». «Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι διαρροής υδρογόνου και ραδιενεργών ουσιών και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης υψηλός», συμπλήρωσε.

Ουκρανία-Ρωσία: «Μπαλάκι» ευθυνών για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Βομβαρδισμοί σε γραμμές υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -Αλληλοκατηγορίες Ουκρανίας και Ρωσίας

«Ο βομβαρδισμός (…) προκάλεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου», συνέχισε η Energoatom, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ότι το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται εκεί.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Παρασκευή τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν τρία πλήγματα κοντά σε έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αν και η Μόσχα ελέγχει αυτή την περιοχή από την έναρξη της εισβολής. Ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτούς τους βομβαρδισμούς, οι προκάλεσαν πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε.


Πηγή