Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τις φρικαλεότητες της Ρωσίας -Για εγκλήματα πολέμου μιλά η Δύση

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία περνά σε μια νέα φάση του, οι εικόνες που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες συγκλόνισαν όλον τον κόσμο.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήρθε με τη σφαγή στην Μπούκα, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες έσπειραν τον όλεθρο και άφησαν πίσω τους συντρίμμια, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες ζωές και δεκάδες νεκρούς αμάχους πολίτες, ενώ οι δυνάμεις της Μόσχας, όπως κατήγγειλαν δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι, βίασαν γυναίκες και παιδιά, αφαίρεσαν γλώσσες από στόματα αθώων ανθρώπων και έδειξαν ένα αδίστακτο πρόσωπο που σόκαρε τη διεθνή κοινότητα.

Σοκαρισμένη, η φον ντερ Λάιεν αντίκρισε τη φρίκη στην Μπούκα
Σοκαρισμένη, η φον ντερ Λάιεν αντίκρισε τη φρίκη στην Μπούκα / AP Photo/Efrem Lukatsky

Η φρίκη όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μερικές ημέρες αργότερα, πολίτες της Ουκρανίας που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις της Ρωσίας, βρήκαν τραγικό θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, τα τρένα του οποίου αντί να γίνουν η σανίδα σωτηρίας τους, η διέξοδός τους από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, έγιναν ο τόπος της σφαγής τους από τους Ρώσους.

Παγκόσμια καταδίκη για την επίθεση στο Κραματόρσκ της Ουκρανίας

Η καταδίκη για τη βαρβαρότητα στο Κραματόρσκ ήταν άμεση. Ηγέτες χωρών της Δύσης έσπευσαν να μιλήσουν για ένα ιδιαίτερα ειδεχθές περιστατικό, κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου. Εκτός, όμως, από δηλώσεις κατακραυγής για τη Ρωσία και στήριξης προς την Ουκρανία, ο δυτικός κόσμος ξεκίνησε και μια νέα συζήτηση για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Μόσχας, έπειτα από αυτήν τη σφαγή αλλά και την προηγούμενη φρικαλεότητα στην Μπούκα.

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον, σε επίσκεψη-έκπληξη

Στον απόηχο των εικόνων της φρίκης, ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Κίεβο το Σάββατο, σε μια επίσκεψη-έκπληξη, για να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον-Ζελένσκι στο Κίεβο

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ζελένσκι καλωσορίζει τον Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο
Ο Ζελένσκι καλωσορίζει τον Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο / Ukrainian Presidential Press Office via AP

«Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας», συνέχισε το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Αργότερα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο twitter ότι σχεδιάζεται ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικ ής ενίσχυσης για την Ουκρανία. «Είναι απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα αυτής της χώρας εναντίον της βάρβαρης εκστρατείας της Ρωσίας», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανάρτησε στο Facebook ανακοίνωση για τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Μπόρις Τζόνσον: Άλλα 120 τεθωρακισμένα οχήματα, και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κίεβο ότι η Βρετανία θα παράσχει στη χώρα 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αποτίοντας φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό.

Μπόρις Τζόνσον: Η ακλόνητη ηγεσία του Ζελένσκι ματαίωσε τα τερατώδη σχέδια του Πούτιν

«Χάρη στην ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, στον ακατανίκητο ηρωισμό και το θάρρος του ουκρανικού λαού τα τερατώδη σχέδια του (Βλαντίμιρ) Πούτιν ματαιώθηκαν», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ομαδικός τάφος στην Μπούκα
Ομαδικός τάφος στην Μπούκα / AP Photo/Rodrigo Abd, File

«Η Ουκρανία αψήφησε τις προβλέψεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μπόρις Τζόνσον: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτή τη μάχη

«Κατέστησα σαφές σήμερα ότι η Βρετανία στέκεται σταθερά δίπλα τους σε αυτή τη μάχη που συνεχίζεται και ότι θα παραμείνουμε έτσι για μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η βοήθεια προστίθεται στον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία θα εγγυηθεί επίσης επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική της εγγύηση του δανείου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και θα απελευθερώσει τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία όπως και θα λάβει άλλα μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου.

ΕΕ: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σημείο της φρίκης στο Κραματόρσκ
Το σημείο της φρίκης στο Κραματόρσκ / Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy’s Telegram channel via AP

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία (Πολωνία).

«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εγκλήματα πολέμου οι ενέργειες της Ρωσίας

Καταδικάζοντας τις φρικαλεότητες της Ρωσίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται να είναι εγκλήματα πολέμου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θέτοντας στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία, όμως είπε πως νομικοί πρέπει να διερευνήσουν τις αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Επίσης, μια οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας, με αφορμή την αποτρόπαια επίθεση στο Κραματόρσκ της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία» μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Τζο Μπάιντεν: «Μια νέα φρικτή θηριωδία της Ρωσίας»

«Η επίθεση σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα είναι εγκλήματα πολέμου

Στο ίδιο πνεύμα, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι εκείνοι που σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούκα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ολαφ Σολτς: Εκείνοι που έκαναν τη «σφαγή» στη Μπούκα θα λογοδοτήσουν

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν».

Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρεθεί νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της Μπούκα δήλωσε πως τουλάχιστον 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και 260-280 τάφηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Αυτά που έκαναν οι Ρώσοι στη Μπούκα, είναι εγκλήματα πολέμου, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως είδε με τα ίδια της τα μάτια χθες, Παρασκευή, την καταστροφή της πόλης Μπούκα κοντά στο Κίεβο. Μια ιατροδικαστική ομάδα ξεκίνησε χθες τις εκταφές από έναν ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται πτώματα αμάχων οι οποίοι σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης.

«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά έχω σπουδάσει ιατρική και οι νομικοί πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά», δήλωσε σήμερα η ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους πάνω στο τρένο κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.

«Είδα τις φωτογραφίες, ο (Ουκρανός πρωθυπουργός) Ντένις Σμίγκαλ μου τις έδειξε: Να σκοτώνονται άνθρωποι καθώς περπατάνε. Μπορέσαμε επίσης να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, πως η καταστροφή στην πόλη έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές. Kτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικός στόχος», είπε, αναφερόμενη στην Μπούκα.

Η ανάρτηση Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο

Στην ανάρτησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε: «Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους πιο ηθικούς αντιπάλους της ρωσικής εισβολής, πρωτοπόρος στην πίεση μέσω των κυρώσεων στη Ρωσία και στην αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας. Καλώς ήρθες στο Κίεβο φίλε μου!»

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο ανάρτησε επίσης φωτογραφία της συνάντησης των δύο ηγετών, την οποία συνόδευσε με τη λεζάντα «έκπληξη»:

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο Σίμπιγκα στο Facebook αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν.

Μπόρις Τζόνσον: Ο πρώτος ηγέτης της G7 που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη Τζόνσον Τζόνσον στο Κίεβο έρχεται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της Βρετανίας για αποστολή όπλων αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία. Η πρόσθετη στήριξη της Βρετανίας ανακοινώθηκε έπειτα από την επίθεση των Ρώσων στο Κραματόρσκ, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στον οποίον βρίσκονταν άμαχοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία δεν θα μείνει ατιμώρητη για την επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή, προειδοποίησε τη Ρωσία πως δεν θα μείνει ατιμώρητη μετά από την επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χαιρέτισε την κίνηση του Τζόνσον να επισκεφτεί το Κίεβο και έγραψε στο Twitter: «Να είστε γενναίοι, σαν τον Μπόρις. Να είστε γενναίοι, σαν την Ουκρανία».

Ο Μπόρις Τζόνσον προστίθεται σε μια όλο και μεγαλύτερη δυτικών ηγετών που επισκέπτονται την Ουκρανία, καθώς μόλις χθες, Παρασκευή, στο Κίεβο ταξίδεψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της αυτής, την οποία πραγματοποίησε μαζί με τον Ζοζέπ Μπρέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, θα επισπευσθεί, μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Με τον Αστριακό καγκελάριο συναντήθηκε νωρίτερα ο Ζελένσκι, στο Κίεβο

Η Ουκρανία είναι «πάντα έτοιμη» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

[Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.


Πηγή