Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Ενδείξεις για αποχώρηση των Ρώσων από τον σταθμό της Ζαπορίζια, βλέπει ο επικεφαλής της Energoatom

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Μια τέτοια αποχώρηση θα συνιστούσε σημαντική μεταβολή του πεδίου της μάχης στην υπό μερική κατοχή περιοχή της Ζαπορίζια, όπου η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετατοπιστεί σχεδόν καθόλου εδώ και μήνες. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί κοντά στον σταθμό πυροδοτούν φόβους για πυρηνική καταστροφή.

Ουκρανία: Διακόπηκε η εξωτερική ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ένα βρέφος νεκρό από ρωσικούς πυραύλους σε μαιευτήριο στη Ζαπορίζια

«Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε πληροφορίες ότι εμφανίστηκαν ενδείξεις πως (οι Ρώσοι) ετοιμάζονται ενδεχομένως να φύγουν» από τον σταθμό, είπε ο Πέτρο Κότιν, ο επικεφαλής της Energoatom, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Πρώτον, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα άξιζε ίσως να εκκενώσουν (τον σταθμό) και ίσως να παραδώσουν τον έλεγχό του στον» Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι τα μαζεύουν και κλέβουν ό,τι μπορούν», πρόσθεσε.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος δεν παράγει πλέον ενέργεια.

«Οι Ρώσοι προετοιμάζονται να φύγουν από το εργοστάσιο»

Όταν ρωτήθηκε αν είναι πρώιμο να συζητά κανείς για την αποχώρηση των Ρώσων από το εργοστάσιο, ο Κότιν είπε: «Είναι πολύ πρώιμο. Δεν το βλέπουμε να γίνεται τώρα, αλλά προετοιμάζονται» να φύγουν. «Όλο το (ουκρανικό) προσωπικό απαγορεύεται να περάσει από τους σταθμούς ελέγχου και να μεταβεί σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Στη Ζαπορίζια παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα ληφθεί «αρκετά γρήγορα» μια απόφαση για τη ζώνη προστασίας.


Πηγή