Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Η Βρετανία φέρνει νέο πλαίσιο για την υποδοχή προσφύγων

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ επιθυμεί να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πάνε στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική εισβολή δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν καταφύγει στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και αλλού. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα παρέχει άδειες εισόδου σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρέχει άδειες εισόδου σε όσους πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν οικογένεια στη χώρα ή κάποιον που μπορεί να εγγυηθεί για αυτούς, όμως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους Ουκρανούς.

«Εντείνω εκτάκτως την αντίδρασή μας στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η Πατέλ μιλώντας στη Sun, αναφερόμενη και στα όσα είδε κατά την επίσκεψή της στα πολωνικά σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΕΕ θα δώσει προσωρινή βίζα για τρία χρόνια σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

«Αυτή την περίοδο εξετάζω νομικούς τρόπους ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Αυτό σημαίνει ότι όποιος φεύγει από την Ουκρανία και έχει δεσμούς με τη Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στη χώρα μας», εξήγησε.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να προσφέρει προσωρινή άδεια διαμονής στους Ουκρανούς για έως και τρία χρόνια. Γαλλία και Βρετανία ενεπλάκησαν την Κυριακή σε διπλωματική αντιπαράθεση με αφορμή τους Ουκρανούς μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Καλαί.


Πηγή