Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Η Ρωσία κλέβει τα σιτηρά μας και τα εξάγει, καταγγέλει το Κίεβο

Οι εισβολείς στην Ουκρανία εξάγουν σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα στην Κριμαία, τη Ρωσία και αλλού στο εξωτερικό, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Ένα σημαντικό μέρος των σιτηρών που έχουν κλαπεί από την Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε πλοία ξηρού φορτίου υπό ρωσική σημαία στη Μεσόγειο, με πιο πιθανό προορισμό τη Συρία. Από εκεί, τα σιτηρά μπορούν να μεταφερθούν λαθραία σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

Όπως ανέφερε στην ανάρτησή του το υπουργείο, λαχανικά όπως παντζάρια, πατάτες και λάχανο έχουν επίσης σταλεί στην Κριμαία σε «μεγάλους όγκους», ενώ σε μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής σιτηρών -γύρω από το Polohy στην περιοχή της Ζαπορίζια- οι αποθηκευμένοι σπόροι σιτηρών και ηλίανθων προετοιμάζονται ήδη για μεταφορά στη Ρωσία.

Η διεύθυνση πληροφοριών της Ουκρανίας τόνισε, επίσης, πως μια φάλαγγα ρωσικών φορτηγών έφυγε υπό τη φρουρά του ρωσικού στρατού από την πόλη Ενερχοντάρ, η οποία βρίσκεται και αυτή στην περιοχή Ζαπορίζια, με τελικό προορισμό την Κριμαία.

Σιτηρά έχουν κλαπεί επίσης από την περιοχή του Χάρκοβο και 1.500 τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί από το χωριό Mala Lepetykha στην περιοχή Χερσώνα της Κριμαίας.

Ουκρανία: Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγής σιτηρών σε όλο τον κόσμο

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο μετρικοί τόνοι ουκρανικών σιτηρών είχαν ήκλαπεί.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι ο αποκλεισμός της Οδησσού και άλλων λιμανιών απειλούν τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

«Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκαλείται από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», τόνισε σε μια ανάρτησή του στο Telegram o Ζελένσκι, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Οδησσό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία.


Πηγή